Notícies | Planes

De visita pel Call Jueu de la Girona antiga

El Barri Vell gironí guarda les restes d'un passat carregat d'història i que es mostra al món des de diversos àmbits
13-03-2018 10:36
0 vots
El Barri Vell de Girona guarda els secrets d'una comunitat jueva que va viure en carrers estrets i cases de pedra sòlida.

El Barri Vell de Girona guarda els secrets d'una comunitat jueva que va viure en carrers estrets i cases de pedra sòlida.

Girona ofereix els vestigis d'un passat jueu molt interessant i visitable. Malgrat el temps que aquesta comunitat va romandre a Girona, no es produí la seva integració a la resta de la ciutat. I és que, les diferències religioses i culturals, les tradicions i hàbits van impossibilitar la fusió de les dues societats. A més, s'han de tenir presents les disposicions legals que obligaven els jueus a romandre en una closa determinada i definida: el Call.

En determinats moments es produïren entre els jueus conversions al cristianisme, algunes de les quals visiblement sinceres, i d’altres únicament amb la motivació de salvar les propietats i, tal vegada, la pell. L'antic barri jueu, el Call, es trobava al mig de diversos sectors ben diferenciats del que avui és Barri Vell. Per una banda, el sector oriental, l’actual zona monumental, eclesiàstica: el Palau Episcopal, la Catedral, l’inici de l'accés al passeig Arqueològic per darrere els absis. Per una altra, la nord, l'antic Mercadell i actual plaça de la Catedral, les defenses de Sobreportes i el que havia estat antic burg de Sant Feliu, que va ser annexionat a la ciutat.

Al sud es troba el barri medieval dels ciutadans i els mercaders, i per fi a l'oest, l'antiga muralla que delimita, o uneix, els carrers de la Força i de Ballesteries, el riu, i més enllà, les antigues hortes i molins de la ciutat, el barri del Mercadal i l'Eixample de Girona.

L'existència d’una comunitat jueva a Girona s'endinsa en el temps fins a l’any 982. En el moment de l'expulsió, el 1492, començaren els enderrocs de les tanques exteriors que preceptivament tenien portes, finestres i fins i tot els carrerons, per haver comprat els edificis dels jueus els ciutadans cristians, generalment clergues, pel seu veïnatge amb el Call. Tot plegat és avui un conjunt visitable, amb museu inclòs, reconegut en l’àmbit mundial.

Per saber-ne més: Turisme Girona. www.girona.cat

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Més plans

Vista nocturna de l'ajuntament.

Estocolm: bellesa sobre l'aigua

La capital de Suècia sorprèn per l'encant de les nombroses illes que configuren la ciutat

Un grup de joves viatgers.

Tens 18 anys i vols viatjar gratis per Europa?

La Comissió Europea ofereix 2000 tiquets d'Interrail

El mural dedicat a «El partit del Segle» a Budapest

Budapest: als seus peus, Puskas

La ciutat rendeix tribut en molts dels seus racons a l'Equip d'Or, la selecció magiar que va meravellar el món al principi dels anys cinquanta

Imatge presa, de nit, del riu Elba al seu pas per Hamburg

Descobrint l'Alemanya canalla

A la riba de l'Elba, Hamburg presumeix d'avantguardista amb frenesí de música, literatura, teatre i arquitectura

De:
Fins a: