Assentada a la vora del Rin, a cavall de Suïssa, França i Alemanya, els molins de paper i les impremtes van atreure molts humanistes, com Erasme -el cèlebre filòsof que dóna nom al programa de mobilitat d´estudiants universitaris- i va permetre fer de Basilea, gràcies a les seves idees de llibertat i l´acolliment dels hugonots -calvinistes perseguits a França-, una urbs que va acabar convertint-se en un focus de la indústria tintorera, i més endavant de la química i farmacèutica en la gènesi de la Revolució Industrial.

El riu és la imatge i atractiu principal de Basilea. Amb el seu cabal i la seva llegenda com a frontera i com a llaç entre cultures, alimenta la ciutat. Gairebé es podria parlar d´una civilització renana, amb tot el seu influx romàntic, com ho descriu el poeta romàntic francès Victor Hugo al Rin, la seva obra de viatges i relats que recorre el riu des del seu naixement fins a la seva desembocadura.

I és que l´urbs deu l´àlies d´«encreuament de camins» a la seva més que fotogènica atracció. No únicament és una frase feta. El Rin hi doblega el genoll i canvia de rumb, més que una tanca o una marca fronterera és un colador, un corral de gent i un fluir d´idees i mercaderies. El seu tramvia recor-re diversos països... puges a Suïssa i quatre parades més enllà arribes a França o a Alemanya, segons la línia. També és coneguda en alemany amb el nom de Dreiländereck -escaire dels tres països- i en francès com District donis trois frontières -districte de les tres fronteres.

Capital de l´art

Amb prou feines amb 200.000 habitants -la tercera ciutat més poblada de Suïssa després de Zuric i Ginebra-, Basilea és una de les capitals mundials de l´art. El gran desenvolupament que va recollir a la darreria del segle XVIII en endavant va permetre una certa mena d´opulència entre els seus ciutadans que es podien permetre el luxe de gastar el seu temps en cultura: en òpera i, sobretot, a col·leccionar art. Avui dia és impossible fer un llibre d´art modern sense haver de demanar drets de propietat a alguna galeria, pinacoteca o museu de Basilea. Prova d´això és la Fira d´Art de Basilea, l´esdeveniment més significatiu del sector. Més de 300 galeries seleccionades acuradament exposen l´art dels segles XX i XXI, i converteixen aquesta fira en el museu temporal més important del món on artistes, col·leccionistes d´art i nombroses personalitats de l´escenari artístic situen Basilea com un dels focus del planeta uns dies en l´equador del mes de juliol.

El cor de la ciutat

Està format per dues places: la Münsterplats i la Markplatz. La primera, la de la catedral, situada a la part alta d´un turó, treu el cap al Rin i a la riba on els romans van establir Augusta Raurica, les ruïnes de la qual es poden visitar. A la catedral romànica-gòtica, de pedra vermellosa, passa gairebé desapercebuda la tomba d´Erasme. I en segon lloc, la plaça del mercat, presidida per l´Ajuntament renaixentista ple de murals i banyat en el característic vermell que tenyeix la ciutat.

Carrerons en pendent, vorejats d´antiquaris o de botigues de moda que, malgrat l´avantguarda, es resisteixen a abandonar el seu passat medieval. Però l´atractiu el mereix el ja esmentat riu Rin. I és que no és un simple rierol. El desè més gran d´Europa i el segon que més països banya -darrere del Danubi- neix als Alps suïssos i desemboca al mar del Nord passant per ciutats com Estrasburg, Mannhein, Duisburg i Rotterdam. Però és el seu trànsit per aquesta ciutat helvètica el que la fa més especial.

Des de fa anys, els banys al riu han anat guanyant adeptes, i el disseny hi té un paper important. Els turistes que caminen pel seu passeig veuen atònits com riuades de persones a l´espatlla de les quals penja un curiós peix-flotador multicolor -el Wickelfisch- neden a les seves aigües, el que permet conèixer una perspectiva única de la ciutat i les seves històriques ribes, a més de descansar o preparar el cos per a una ruta per la Selva Negra, un massís muntanyenc i destinació favorita per a molts senderistes i cicloturistes al sud-est d'Alemanya. Tota una meravella del medi ambient!