Escapades

Passejant pel centre històric de Vic

0 vots

Vic - Barcelona

Vic és la capital de la comarca d'Osona, al centre-nord de Catalunya. La seva situació geogràfica, a només 69 km de Barcelona i 60 km de Girona, n'ha fet una de les capitals de la Catalunya central.

És una ciutat que mereix ser visitada doncs té un dels conjunts medievals més suggestius de Catalunya, votat com una de les set meravelles de Catalunya el 2007.El centre del nucli antic és la plaça del Mercadal o plaça Major, que destaca diversos edificis modernistes, arcades i torres.

 

Dos dels monuments més importants són la Catedral i el Temple romà, situats en el centre històric de la ciutat. 

 

La catedral

És la seu de la diòcesi de Vic. Presenta una mescla d'estils que van des del romànic fins al neoclàsic. El campanar és romànic, el claustre i el retaule major són d'estil gòtic i la capella de Sant Bernat és barroca. De 1781 a 1803 la catedral va ser transformada i ampliada seguint l'estil neoclàssic.

 

En la primera meitat del segle XX s’encarregà la decoració dels grans murs blancs al pintor català Josep Maria Sert, que hi va treballar entre 1926 i 1930, quan va donar-les per acabades i presentà el projecte per a les pintures de les voltes. Es tractava, com era habitual en ell, de grans teles pintades a l'oli i col·locades sobre els murs. L’incendi de l’any 1936, en l’inici de la Guerra Civil (1936-1939), destruí l’obra de Sert --se'n conserven molts documents gràfics-- i malmeté considerablement les voltes i la cúpula de la nau. Just acabada la guerra s’iniciaren les obres de reparació de la Catedral, es descobrí de nou la cripta, i es construí el deambulatori. Josep Maria Sert dugué a terme una nova decoració, que és la que podem contemplar avui, entre 1939 i 1945, quan va morir, reinterpretant algunes de les antigues i fent-ne d'altres noves. En general, l'estil de la segona versió és menys colorista, de major austeritat i, potser, més solemne.

 

El temple romà

Es va construir a principis del segle II, a la part més alta del terreny aturonat al costat del riu Mèder, prop de la confluència amb el Gurri. Durant segles va ser un edifici desconegut perquè estava envoltat i formava part del castell dels Montcada, construït a la fi del segle XI. Les seves parets formaven part del pati interior del castell i no va ser fins a 1882 en enderrocar l'antic edifici que es va descobrir la seva existència.

 

El mercat

La Plaça Major és un dels espais més característics i dinàmics de la ciutat. És aquí on cada dimarts i dissabte té lloc el mercat setmanal. Aquest mateix emplaçament ha acollit el mercat des del segle IX, molt abans que es comencessin a construir les primeres cases que dibuixen l'actual plaça. Avui dia encara podem trobar parades amb productes de la terra, flors, artesania i aviram, com també parades amb tot tipus de producte de roba i complements. Cada dimarts i dissabte, el Mercat de Vic s'omple de vida, atraient visitants tant de la comarca d'Osona com visitants d'altres procedències.

 

 

Font: Ajuntament de Vic.

Galeria de fotos

Mapa d'ubicació

Més plans

Sant Joan de Peu de Port des del riu

Sant Joan de Peu de Port: L'origen del rellotge

La ciutat que acull la primera etapa del camí de Sant Jaume és tot just una vila de mil habitants, però tot i la seva minsa dada demogràfica conserva trets elegants

Cap Sant Vicenç

Sagres, el refugi del navegant

Aquesta regió portuguesa destaca pels paisatges dramàtics d'immensos penya-segats mirant cap al mar i platges gairebé desertes

Les tombes púniques de Tànger, al costat del cafè Hafa

Tànger: La ciutat a l'altre costat

El viatger que arriba fins al cafè Hafa sent el vertigen de l'altura i la grandesa de la humanitat ja que gairebé pot tocar amb els dits Tarifa i el teatre romà de Baelo Claudia

Monestir de Sveti Dorde, a la badia de Kotor

Badia de Kotor: Xiprers entre els núvols

Els montenegrins ensenyen al visitant amb orgull els monuments per distingir-se dels veïns bosnians

De:
Fins a: