Escapades

Berga: ruta pel centre històric

1 vot

Berga - Barcelona

La capital del Berguedà i els seus 16.700 anys viuen al peu dels Pirineus. El nucli antic ha estat testimoni de les guerres carlines

Plaça de Sant Pere. És un dels punts neuràlgics de Berga. D'origen medieval, actualment acull l'Ajuntament (edifici d'Emili Porta, 1930) i l'església parroquial de Santa Eulàlia (barroca), aixecada sobre l’antiga església de Sant Pere. És l'escenari principal de la festa de La Patum. També és coneguda com la plaça Cremada ja que al segle XVII va ser incendiada pels francesos.

 

Carrer dels Àngels. Conegut popularment com el carrer de les Fonts Fondes, aquest indret va ser escenari el 1848 de l'atemptat contra el general carlí Joan Castells i Rossell, que va resultar ferit de gravetat (Segona Guerra Carlina).

 

Mural ceràmic de la Patum. Passant per davant de l'Antic Hospital de Sant Bernabé podrem observar un mural de l'artista Joan Casas. Quant a l'edifici, va ser fundat a principi del segle XIV com a hospital de pobres i va estar actiu fins el 1981.

 

Les Voltes d'en Claris. La Berruga. Així coneixeien els berguedans aquest carrer, situat a les portes de l'antic call jueu. Al segle XIII anava d'aquest punt fins a l'hospital.

 

Els tres safareigs i els molins. A la zona Pinsania, els molins de la Gratella i Brillant aprofitaven l'aigua de la riera de Metge per molir farina, xovolata, gel... i també s'hi filava cotó. Berga, a més, conserva tres safareig on els veïns rentaven la roba en època medieval. Són els del carrer de la Pietat, la Gratella i el del Lledó.

 

Castell de Sant Ferran. Alçant la vista cap al Pirineu, el castell de Berga s'aixeca en una posició de privilegi. Actualment no es pot visitar. Més informació. Per accedir al castell es pot pujar pel “Trencacames”, un camí molt dret que també continua cap a Queralt.

 

Portal de Santa Margarida. Actualment, la capita del Berguedà només conserva un dels seus portals baixmedievals. Es troba a la part nord-oriental i era el punt de partida del camí ral cap a Bagà i Ripoll.

 

Plaça de Catalunya i Plaça de les Fonts. La plaça de Catalunya es va inaugurar el 1987. S'hi pot veure un monument amb la història de Catalunya representada amb relleus. Ramon Masferrer i Homs va firmar el disseny de la plaça i Carles Planes i Pons, les escultures. Una altra plaça destacada és la de les Fonts. Era a la porta d'entrada de Berga medieval i la font del centre és el què li dóna nom.

 

 

 

Trobar restaurant a Berga

Galeria de fotos

Mapa d'ubicació

Més plans

Sant Joan de Peu de Port des del riu

Sant Joan de Peu de Port: L'origen del rellotge

La ciutat que acull la primera etapa del camí de Sant Jaume és tot just una vila de mil habitants, però tot i la seva minsa dada demogràfica conserva trets elegants

Cap Sant Vicenç

Sagres, el refugi del navegant

Aquesta regió portuguesa destaca pels paisatges dramàtics d'immensos penya-segats mirant cap al mar i platges gairebé desertes

Les tombes púniques de Tànger, al costat del cafè Hafa

Tànger: La ciutat a l'altre costat

El viatger que arriba fins al cafè Hafa sent el vertigen de l'altura i la grandesa de la humanitat ja que gairebé pot tocar amb els dits Tarifa i el teatre romà de Baelo Claudia

Monestir de Sveti Dorde, a la badia de Kotor

Badia de Kotor: Xiprers entre els núvols

Els montenegrins ensenyen al visitant amb orgull els monuments per distingir-se dels veïns bosnians

De:
Fins a: