El Beaujolais és una regió vinícola de França que s'estén pel sud de la Borgonya i el nord de Lió. Beaujolais era el nom d'una província històrica de França que deu el seu nom al castell de Beaujeu. La regió és coneguda internacionalment per la seva llarga trajectòria vinícola però sobretot pel seu vi jove del raïm gamay, el beaujolais nouveau. D'aquí que potser ha cultivat una fama dubtosa, però s'hi elaboren vins de gran qualitat. La regió inclou dotze denominacions que van de menys a més qualitat: Beaujolais nouveau, Beaujolais, Beaujolais superior i Beujolais Villages.

Cada any, el tercer dijous del mes de novembre esclata l'arribada del beuajolais nouveau. A França, a Lió sobretot, i a molts indrets del món, com Japó i Nova York, s'organitzen molts esdeveniments entorn del vi, festes populars, concerts... per oferir la nova collita com si fos un vertader triomf. Cap minorista de vins o enòleg pot vendre el vi abans de la data. A tot el món es consumiran 65 milions d'ampolles d'aquest vi.

Henry Fessy, un productor de vi que va ser fundat el 1888, el 2008 va ser comprat per la Maison de Louis Latour de la Borgonya, un productor de gran qualiat i bon coneixedors de «terroirs». Compta amb un gran talent com a enòleg, Laurent Chevalier, molt afortunat de tenir 70 de les millors hectàreas de vinyes repartides per tot el Beaujolais, que cultiven de forma sostenible amb rendiments molt limitats.

El beaujolais d'aquest any és un vi lleuguer, afruitat, especiat, hi destaca el pebre rosa, amb acidesa fresca, de textura sedosa i ben estructurat.

A.O.C Beaujolais

Preu: de 9 a 12 euros