Fina Puigdevall, xef i propietària del restaurant Les Cols d'Olot (Garrotxa) ha rebut el Premi Nacional de Gastronomia 2019. L'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició ha atorgat aquest reconeixement a la cuinera garrotxina per la seva contribució a la gastronomia catalana i al territori. Puigdevall regenta el restaurant amb dues estrelles Michelin des del 1990 i s'ha convertit en tot un referent a la demarcació gironina. A banda de Puigdevall, l'acadèmia també ha reconegut el xef del restaurant Estimar de Barcelona, Rafa Zafra, amb el Premi Revelació d'enguany. Per altra banda, Joan Carles Núñez, del Lasarte, com a Premi Cap de Sala. Per últim, l'Acadèmia també ha reconegut la trajectòria periodística de Cristina Jolonch i Pau Arenós com a premis especials de forma ex-aequo.

L'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició ha reconegut a la cuinera i propietària del restaurant Les Cols d'Olot (Garrotxa), Fina Puigdevall, amb el Premi Nacional de Gastronomia 2019. Des de l'Acadèmia han premiat la contribució de Puigdevall a la gastronomia catalana i al territori. De fet, Puigdevall va engegar el restaurant el 1990 i poc a poc s'ha anat fent un nom a la comarca i també a la demarcació gironina.

El 2005, l'establiment va rebre la primera estrella Michelin i cinc anys després, el 2010, la guia li va donar la segona. Actualment encara conserva aquesta distinció. Des de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició ha valorat la "contribució a la gastronomia catalana i al territori".

Aquest divendres, la xef reconeguda ha explicat a l'ACN que "estan molt contents" pel guardó i que ho veuen com "un reconeixement a tots aquests anys" de treball al restaurant olotí Les Cols. "Estic molt agraïda a l'equip que tinc actualment i a la gent que ha format part del projecte en edicions anteriors", ha afegit.

Els guanyadors dels premis de l'Acadèmia són el resultat d'un procés de votació secret que els acadèmics fan al llarg de l'any. S'atorguen anualment a aquells cuiners, restaurants, professionals o col·lectius i institucions relacionades amb el món de la gastronomia catalana, que al llarg de l'any o per la seva trajectòria, han destacat per la seva tasca i aportació a la cuina del nostre país.

Com ja es tradició, l'Acadèmia farà lliurament dels guardons el proper mes de març de 2019.