Cocarrois

0 vots
Cocarrois

INGREDIENTS:

  • Mig kilo de farina fluixa (o la que admeti)
  • Un got d’oli (1/8 de litre, aproximadament)
  • 2 gots d’aigua (1/4 de litre, aproximadament)
  • Un pols de sal
  • Espinacs
  • Un grapat de panses i pinyons
  • Sal
  • Oli

El farciment d’espinacs, panses i pinyons característic dels cocarrois balears ja el trobem en els receptaris medievals, i apareix en altres països mediterranis tot i que la preparació rebi altres noms.


Elaboració


– En un ribell, barregeu l’oli amb el pols de sal i l’aigua. Aneu-hi afegint la farina (millor cernuda o passada pel sedàs) de mica en mica fins que resulti una pasta llisa, ben consistent. Guardeu-la.


– Opcionalment tapeu el ribell amb un drap i deixeu-ho reposar un quart o més temps, tot i que la pasta, com haureu vist, no du llevat.


– Feu-ne pastons o boles (d’uns 100 grams de pes, aproximadament) estireu-los, donant-hi forma de disc d’uns 10 o 12 centímetres de diàmetre. Ho podeu fer amb unes tisores. Col.loqueu-los damunt la taula o el marbre, empolsats amb farina.


– A part, haureu bullit (o saltat a la paella) espinacs i, ben escorreguts, els sofregiu amb panses i pinyons, salant-ho. Poseu una cullerada d’aquest farciment damunt d’un disc de pasta, i tanqueu-lo donant-li forma amb els dits. A les vores hi podeu donar forma de trena o un festonejat, o bé ho podeu prémer amb una forquilla.


– Feu-los coure al forn posant-los en una llauna greixada. Si és elèctric, compteu uns 25 minuts a 180 graus, i si és de llenya (com es feia tradicionalment) cal una mitja hora, aproximadament..


Notes


– Aquests cocarrois es poden menjar calents o freds. De fet, són boníssims al cap d’un o dos dies.


– Al farciment és molt corrent afegir-hi pebre negre o un pols de pebre vermell, «tot especi» (barreja d’espècies), així com ceba (millor tendra), o bé barrejar-hi dues o més menes de verdures (bledes, col...).


– La pasta té variants, com és ara posar-hi llard fos (uns 150 grams o més) sucre (cocarrois dolços), matafaluga, el suc d’una taronja, etc. Unes proporcions corrents són tres tasses d’aigua, una i mitja d’oli i la farina que admeti (es pot substituir mitja tassa d’oli per mitja de llard).


– Amanits amb pebre negre, són també deliciosos. També són bons farcits amb bledes, coliflor –així com bledes i coliflor–, patata...Ningú no us impedeix afegir-hi algun trosset de sobrassada.


– Se solen anomenar, genèricament, «cocarrois de verdura», però també els podeu fer amb tonyina, peix, o algun altre ingredient que us agradi.