Cocarrois

INGREDIENTS:
- Mig kilo de farina fluixa (o la que admeti)
- Un got d’oli (1/8 de litre, aproximadament)
- 2 gots d’aigua (1/4 de litre, aproximadament)
- Un pols de sal
- Espinacs
- Un grapat de panses i pinyons
- Sal
- Oli
El farciment d’espinacs, panses i pinyons característic dels cocarrois balears ja el trobem en els receptaris medievals, i apareix en altres països mediterranis tot i que la preparació rebi altres noms.
Elaboració
– En un ribell, barregeu l’oli amb el pols de sal i l’aigua. Aneu-hi afegint la farina (millor cernuda o passada pel sedàs) de mica en mica fins que resulti una pasta llisa, ben consistent. Guardeu-la.
– Opcionalment tapeu el ribell amb un drap i deixeu-ho reposar un quart o més temps, tot i que la pasta, com haureu vist, no du llevat.
– Feu-ne pastons o boles (d’uns 100 grams de pes, aproximadament) estireu-los, donant-hi forma de disc d’uns 10 o 12 centímetres de diàmetre. Ho podeu fer amb unes tisores. Col.loqueu-los damunt la taula o el marbre, empolsats amb farina.
– A part, haureu bullit (o saltat a la paella) espinacs i, ben escorreguts, els sofregiu amb panses i pinyons, salant-ho. Poseu una cullerada d’aquest farciment damunt d’un disc de pasta, i tanqueu-lo donant-li forma amb els dits. A les vores hi podeu donar forma de trena o un festonejat, o bé ho podeu prémer amb una forquilla.
– Feu-los coure al forn posant-los en una llauna greixada. Si és elèctric, compteu uns 25 minuts a 180 graus, i si és de llenya (com es feia tradicionalment) cal una mitja hora, aproximadament..
Notes
– Aquests cocarrois es poden menjar calents o freds. De fet, són boníssims al cap d’un o dos dies.
– Al farciment és molt corrent afegir-hi pebre negre o un pols de pebre vermell, «tot especi» (barreja d’espècies), així com ceba (millor tendra), o bé barrejar-hi dues o més menes de verdures (bledes, col...).
– La pasta té variants, com és ara posar-hi llard fos (uns 150 grams o més) sucre (cocarrois dolços), matafaluga, el suc d’una taronja, etc. Unes proporcions corrents són tres tasses d’aigua, una i mitja d’oli i la farina que admeti (es pot substituir mitja tassa d’oli per mitja de llard).
– Amanits amb pebre negre, són també deliciosos. També són bons farcits amb bledes, coliflor –així com bledes i coliflor–, patata...Ningú no us impedeix afegir-hi algun trosset de sobrassada.
– Se solen anomenar, genèricament, «cocarrois de verdura», però també els podeu fer amb tonyina, peix, o algun altre ingredient que us agradi.
El més... d'Oci
- Telecinco «roba» a TVE unes declaracions de Jesulín de Ubrique evitant citar la seva procedència
- Els millors xefs d'Espanya protagonitzen el nou anunci d'Estrella Damm
- Aquest és el sou que cobra Jesús Cintora per cada entrega de ''Las cosas claras'
- Colau agraeix a 'Masterchef' promoure l'alimentació sostenible
- Sèries i pel·lícules que no et pots perdre aquest cap de setmana
- Carlos Sobera, enrojolat a «First Dates» per l'atrevida predicció d'una comensal: «t'encanten els preliminars»
- Descompte especial per entrada per veure «La Bella Durmiente»
- CRÍTICA | «Baby», una paràbola sinistra i hipnòtica
Llibre de receptes
Cerca les teves receptes escrivint aquí el nom del plat o algun dels seus ingredients...