Fesols negres a la cubana

0 vots
Fesols negres a la cubana

Una de les receptes més populars a Cuba (frijoles negros) i a les Antilles

INGREDIENTS:

  • Un quilo de fesols negres
  • una ceba gran
  • Un pebrot verd
  • 2 o 3 grans all
  • Una fulla de llorer
  • Comí
  • Sal
  • Oli
  • Vinagre
  • Aigua.

Aquesta apreciada mongeta negra també es troba a Mèxic, als Estats Units i, aquí, al País Basc. Poseu els fesols en remull la nit abans. Feu-los bullir amb aigua i la fulla de llorer (cal canviar l’aigua un cop), fins que siguin tous (una hora). Poseu una paella al foc amb oli d’oliva; quan sigui calent, feu-hi un sofregit amb la ceba i l’all ben picolats, i el pebrot tallat a tires petites; afegiu-hi una mica de comí i saleu-ho al gust. Tireu el sofregit a l’olla on hi ha els fesols, posada al foc i sense massa líquid, i deixeu-ho acabar de coure. Abans de servir-ho tasteu-ho-ho de sal; s’hi sol afegir un raig d’oli cru i de vinagre. El plat queda d’un intens color negre, i no massa caldós.


Es tracta d’un dels plats fonamentals de la cuina cubana, conegut, amb variants, en d’altres països del Carib. Aquests frijoles es poden menjar tal qual, però el més habitual és acompanyar-los amb arròs blanc; la combinació rep el nom de congrí o Moros y cristianos.


La cocció dels fesols i el sofregit admeten variants. S’hi pot posar orenga i celiandre fresc; per potenciar el perfum del comí, si és al natural, és convenient torrar-lo una mica; es pot picar amb la sal en un morter. S’hi pot afegir malanga (tubercle en venda en botigues especialitzades). Hi ha qui, amb el vinagre, hi afegeix un pols de sucre.

 

Text: Jaume Fàbrega. Foto: Flickr

Mapa d'ubicació