Ratafia de nous i espècies

0 vots
Ratafia de nous i espècies

De ratafia (dita també licor, vi, aigua, etc.) de nous se’n fa arreu: a Catalunya, particularment, a la Vall d’Aran, a França, a Itàlia, a Polònia...

INGREDIENTS:

  • Un litre d’aiguardent
  • Un litre d’aigua
  • 500 grams de sucre (aproximadamen es pot disminuir fins a 250 grams)
  • 6 nous tendres
  • 5 clavells d’espècie
  • 2 trossets de canó de canyella
  • Romaní
  • 1/4 de nou moscada ratllada

Es pot fer sola, opcionalment amb algunes espècies, o bé amb herbes, l’autèntica ratafia catalana.



Amb una massa o el mànec d’un tallant o mà de morter, aixafeu les nous o feu-ne tallets. Deixeu-les assecar una mica. Poseu-les a macerar amb la resta d’ingredients, llevat del sucre i l’aigua, amb l’aiguardent, durant 40 dies a sol i serena, en una garrafa tapada. Remeneu-ho almenys una vegada el dia. Al cap d’aquest temps, coleu-ho i afegiu-hi el sucre dissolt en l’aigua. Torneu-ho a tapar i a fer macerar al sol durant dues setmanes més, sempre remenant-ho almenys una vegada el dia. Filtreu-ho amb un paper i guardeu- ho en ampolles.
 

Notes: Es pot fer servir aiguardent per a ratafia o alcohol tipus Holanda, barrejat amb aigua o aiguardent per a licors meitat i meitat, i fins i tot anís (sense sucre) o vodka. Jo ho faig amb vodka, prescindint de les nous, i hi afegeixo cardamom i fuits de bosc o vermells –cireres, mores, aranyons... S’ha d’anar amb compte a l’hora de manipular les nous, perquè taquen els dits (de fet, hi ha un tint que és anomenat nogalina).

 

Recepta de Jaume Fàbrega

Mapa d'ubicació

Llibre de receptes

Cerca les teves receptes escrivint aquí el nom del plat o algun dels seus ingredients...