Ratafia de nous i espècies

0 vots
Ratafia de nous i espècies

De ratafia (dita també licor, vi, aigua, etc.) de nous se’n fa arreu: a Catalunya, particularment, a la Vall d’Aran, a França, a Itàlia, a Polònia...

INGREDIENTS:

  • Un litre d’aiguardent
  • Un litre d’aigua
  • 500 grams de sucre (aproximadamen es pot disminuir fins a 250 grams)
  • 6 nous tendres
  • 5 clavells d’espècie
  • 2 trossets de canó de canyella
  • Romaní
  • 1/4 de nou moscada ratllada

Es pot fer sola, opcionalment amb algunes espècies, o bé amb herbes, l’autèntica ratafia catalana.



Amb una massa o el mànec d’un tallant o mà de morter, aixafeu les nous o feu-ne tallets. Deixeu-les assecar una mica. Poseu-les a macerar amb la resta d’ingredients, llevat del sucre i l’aigua, amb l’aiguardent, durant 40 dies a sol i serena, en una garrafa tapada. Remeneu-ho almenys una vegada el dia. Al cap d’aquest temps, coleu-ho i afegiu-hi el sucre dissolt en l’aigua. Torneu-ho a tapar i a fer macerar al sol durant dues setmanes més, sempre remenant-ho almenys una vegada el dia. Filtreu-ho amb un paper i guardeu- ho en ampolles.
 

Notes: Es pot fer servir aiguardent per a ratafia o alcohol tipus Holanda, barrejat amb aigua o aiguardent per a licors meitat i meitat, i fins i tot anís (sense sucre) o vodka. Jo ho faig amb vodka, prescindint de les nous, i hi afegeixo cardamom i fuits de bosc o vermells –cireres, mores, aranyons... S’ha d’anar amb compte a l’hora de manipular les nous, perquè taquen els dits (de fet, hi ha un tint que és anomenat nogalina).

 

Recepta de Jaume Fàbrega

Mapa d'ubicació