INGREDIENTS

-5 tasses de cafè d’arròs de gra rodó (bomba o perlat de Pals).

-5 tasses de cafè de fumet de peix

-12 galeres

-2 sípies mitjanes (i la seva melsa)

-2 tomàquets madurs

-Un cc de carn de nyora

-2 alls

-Oli d’oliva verge

-Sal

Per al fumet de peix:

-Peix de roca

-Una cullerada de sofregit de tomàquet i ceba

-3 cc de polpa de nyora

-4 alls

-Oli d’oliva

ELABORACIÓ

Per fer el fumet, en una olla amb oli fregiu quatre grans d’all esclafats i amb la pell. Quan estiguin daurats, afegiu-hi la polpa de nyora, el sofregit i el peix de roca i deixeu-ho coure una estona. Quan el peix estigui mig cuit, cobriu l’olla amb aigua, tapeu-la i, quan xiuli, compteu 5 minuts, retireu-la del foc i coleu el fumet.

A continuació, en una cassola amb oli calent, fregiu un parell de grans d’all aixafats. Quan estiguin daurats, retireu-los de la cassola, poseu-hi les galeres i fregiu-les uns minuts. Quan també estiguin daurades retireu-les de la cassola, abaixeu el foc, poseu-hi el tomàquet, pelat i tallat a daus o ratllat, afegiu-hi un polsim de sal i deixeu-lo sofregir.

Tot seguit, incorporeu-hi la polpa de nyora i la melsa de la sípia, remeneu-ho i deixeu-ho coure durant uns 3 minuts.

Després, poseu-hi la sípia tallada a daus i l’arròs, remeneu-ho bé, rossegeu l’arròs una estona, incorporeu-hi les galeres i continueu rossejant una estona més. Finalment, apugeu el foc, aboqueu-hi el fumet i deixeu-ho coure a foc viu durant 20 minuts.

NOTES

Es pot prescindir de les nyores i fins de les sèpies, o substituir-les per calamars.

Al sofregit s’ hi pot afegir pebrot (millor verd) i un polsim de sucre (per l’acidesa del tomàquet). Jo faig servir tomàquet doble concentrat de la marca Aïcha, que es veu a les botigues marroquines.