Un dels plats típics mariners de la gastronomia espanyola més coneguts i estesos a tot el territori nacional és el Marmitako. A continuació us detallem una recepta per poder cuinar aquest plat típic:

Ingredients

  • 375 g de llom de tonyina vermella
  • 350 g de ceba vermella
  • 200 g de pebrot verd italià
  • 150 ml d'oli d'oliva
  • 200 ml de vi blanc
  • 225 g de polpa de romesco
  • 200 g de tomàquet molt madur
  • 1,5 kg de patata de bullir
  • 2,5 l de fumet de peix
  • Piparres basques

Elaboració

  • Talleu la ceba i el pebrot verd en 'brunoise'.
  • Cuineu-ho durant 40 minuts en oli d'oliva i a foc baix.
  • Incorporeu el tomàquet picat i cuineu mitja hora més a foc mitjà.
  • Afegiu-hi el pebrot de romesco i cuineu-ho 15 minuts més.
  • Apugeu el foc i afegiu-hi el vi, deixant que s'evapori l'alcohol.
  • Incorporeu-hi les patates i ofegueu-les deixant que absorbeixin el gust del sofregit.
  • Suqueu-ho amb el fumet i coeu l'estofat durant una mitja hora deixant que el brou es vagi espessint però sense deixar que s'engreixi més del compte. Ha de ser un brou amb textura de salsa lligada però sense deixar que s'espesseixi.
  • Incorporeu-hi fora del foc la ventresca de tonyina tallada en daus de 3x3 centímetres (o al gust) i tapeu-ho.
  • Deixeu que s'acabi de fer fora del foc durant tres minuts amb la tapa posada.
  • Acompanyeu-ho amb piparres basques regades amb oli d'oliva i sal grossa en un platet a part i serviu-ho.