Notícies | Gastronomía

El líquid de les conserves no és dolent: així és com el pots aprofitar

Aquest fluid no serveix només per protegir l'aliment d'agents externs, sinó que completa les seves propietats i exalça el seu sabor
17-02-2021 16:43
1 vot
Diferents llaunes de conserves | SHUTTERSTOCK

Diferents llaunes de conserves | SHUTTERSTOCK

En obrir una llauna de conserves és una pràctica molt freqüent separar i llençar el líquid. Segur que tu també ho fas. El motiu sol ser la falsa idea que aquest suc porta conservants per ajudar a preservar l'aliment o, també, que són greixos afegits. Això, però, no és del tot cert.

En realitat, el nom correcte d'aquest suc és "líquid de cobertura" i, generalment, és una barreja d'oli d'oliva o aigua, sal i res més. Aquests senzills ingredients naturals són suficients perquè les conserves estiguin protegides i es mantinguin perfectes. El que fa que les conserves perdurin en el temps és el procés d'esterilització que se'ls aplica i per al qual no cal cap tipus de conservant artificial.

La preservació d'aliments banyats en un líquid (gairebé sempre oli d'oliva) no és precisament una pràctica moderna. Els grecs i els etruscos ja la feien servir i va ser en l'època de Napoleó quan es va fer més popular, fins arribar a ser el procediment estàndard que encara és avui en dia.

Per què ens pot servir aquest líquid?

El suc de conserva no només serveix per protegir l'aliment d'agents externs, sinó que completa les seves propietats i enalteix el seu sabor, aspecte que va millorant amb el temps. I a més, té múltiples utilitzats que enumera la conservera Frinsa:

-Fer-lo servir com un caldo o un amaniment instantani: el líquid de les conserves "al natural", format per aigua i sal, es pot utilizar com un brou de peix o marisc amb un sabor intens a punt per prendre o per incorporar en qualsevol guisat o recepta. Així mateix, el líquid de conserva fet a base d'oli d'oliva serveix com un amaniment perfecte per a amanides, pastes o qualsevol altre plat que necessiti un plus de sabor.

-Aporta beneficis nutricionals: el líquid a base d'oli d'oliva afegeix beneficis nutricionals als del propi aliment. La Fundació Espanyola del Cor sosté que l'oli d'oliva és ric en àcid oleic i ajuda a controlar el colesterol i la hipertensió arterial, reduir el risc de trombosi i prevenir la diabetis i les malalties cardiovasculars.

- Si no el fas servir, congela'l! Si no necessites el suc per fer una recepta o per amanir algun plat no cal tirar-lo, pots congelar-lo a les glaçoneres de gel i guardar-lo per a més endavant. D'aquesta manera tindràs un saboritzant natural sempre disponible i llest per utilitzar.

- Varietat de productes: a més de les conserves al natural o en oli d'oliva, hi ha molts altres líquids de cobertura que ens aporten una gran varietat d'opcions per degustar. Hi ha les que estan fetes amb tomàquet, en escabetx, a l'allada, amb salsa de vieires, a la llimona, etc. Aquest ampli ventall ens permet elaborar receptes i plats diferents i ens facilita portar una alimentació sana i variada.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook