INGREDIENTS

-Un pollastre de pagès d'1,5 quilos, tallat a vuitens o a quarts

-Una llagosta

-Una ceba mitjana

-Dos alls

-Dos tomàquets mitjans

-Un pols de farina

-Una copa de vi ranci

-Sal

-Pebre

-Oli i llard (o només oli)

-Aigua o brou de peix o de pollastre

ELABORACIÓ

-Poseu una cassola al foc amb oli i feu-hi rossejar els talls de pollastre, salats i empebrats.

-Feu el mateix amb la llagosta, tallada a rodelles (podeu guardar els sucs, que afegireu a la cassola). Ho traieu i ho reserveu.

-Elaboreu un bon sofregit, amb la ceba ratllada, que fareu coure un quart; hi afegiu el tomàquet ratllat, sense peles ni llavors. Feu un ros de farina, ho mulleu amb el vi ranci, ho deixeu reduir i hi afegiu aigua, i de nou, el pollastre.

-Deixeu-ho fent la xup-xup, amb la cassola tapada i a mitja cocció hi afegiu la llagosta. En total ha de coure una hora. -Tasteu-ho de sal i pebre.

NOTES

-Hi podeu afegir altres ingredients (un manat d'herbes aromàtiques, com farigola, llorer, canyella) i, sobretot, una picada (40 grams d'ametlles, avellanes o pinyons, una llesqueta de pa fregit, all, julivert, vi ranci).

-Podeu substituir la llagosta per escamarlans, llagostins o gambes, així com tripes de bacallà -que donen melositat a la salsa-, adequant el temps de cocció.

-El mateix plat es pot fer amb conill, cargols, etc., així com amb llagostins, gambes, tripes de bacallà, etc.