Notícies | Gastronomía

Aquesta és la millor botifarra d'ou de Catalunya

Badia Xarcuters de Tremp s'han endut el primer premi de la 6a edició del Concurs de Botifarra d'Ou Artesana
08-02-2021 12:12
0 vots
Jaume Badia, de Badia Xarcuters de Tremp, mostrant la botifarra d'ou que ha guanyat el primer Botifarra d'Ou Singular de Catalunya | ACN

Jaume Badia, de Badia Xarcuters de Tremp, mostrant la botifarra d'ou que ha guanyat el primer Botifarra d'Ou Singular de Catalunya | ACN

Badia Xarcuters, de Tremp, s'ha emportat el premi a la Millor Botifarra d'Ou Singular durant la 6a edició del Concurs de Botifarra d'Ou Artesana, antesala de Dijous Gras i la setmana de Carnestoltes. La Carnisseria Alemany de Girona s'ha endut el premi en la categoria de Millor Botifarra d'Ou Tradicional i Fàbregas Xarcuters de Barcelona ha estat el vencedor en la categoria de Millor Farcit de Carnaval. El concurs organitzat per la Fundació Oficis de la Carn i amb el suport de la Federació Catalana de Carnissers i Cansaladers–Xarcuters s'han presentat 62 botifarres d'ou i 5 farcits de carnaval.

El Concurs Nacional de Botifarra d'Ou Artesana és un certamen que vol "reforçar el valor dels productes artesanals i del comerç de proximitat i a més, millorar la qualitat d'uns dels productes tradicionals procedents del receptari popular", remarca Pròsper Puig, president de la Confraria del Gras i el Magre.

Jaume Badia ha presentat una botifarra d'ou amb girella que vol "traslladar al paladar del consumidor la mescla de dos productes elaborats de forma tradicional i a la vegada, retre un homenatge a la Girella, elaborat tradicional del Pallars".

Xavier Alemany Juanola de la Carnisseria Alemany va presentar una botifarra "fruit de la formació i millora constant de la recepta i que vol seguir l'essència de la tradició a partir de productes km 0"; i el guanyador Valentí Fàbregas de Fàbregas Xarcuters, un farcit de carnaval "que tot i no ser típic de la zona, vol traslladar l'essència del Pirineu a Barcelona a través del seu sabor pronunciat i intens".

Jaume Badia de Badia Xarcuters ha explicat que "des del moment que vam decidir presentar-nos, teníem molt clar que volíem integrar un altre producte dins la botifarra d'ou i no havia un millor elaborat que la girella per fer aquesta fusió". La Girella és un producte que fa molts anys que s'elabora, és un producte que ens recorda d'on venim, ha remarcat Jaume Badia.

Badia Xarcuters van iniciar-se al sector càrnic com a pagesos i ramaders i, des de fa més de 25 anys, com a xarcuters. Segons Jaume Badia, "els professionals de Casa Badia hem recollit la millor tradició de l'embotit pallarès, representada pel xolís i la girella, juntament amb altres productes típics de la nostra comarca."

Confraria del Gras Magre

La Confraria del Gras i Magre és una entitat sense ànim de lucre fundada l'any 2005 en el marc de la Fundació Oficis de la Carn. En aquest hi participen mestres artesans carnissers, cansaladers i xarcuters de Catalunya, fins a arribar a un total de més d'un centenar d'associats que defensen i difonen les millors carns i els seus elaborats de la nostra terra, així com la seva qualitat, el valor nutritiu i la seva identitat social i cultural.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook