Jaume Fràbrega INGREDIENTS
-150 grams de sucre.
-La ratlladura de la pell de 2 taronges.
-4 ous més 4 rovells.
-240 ml de suc de taronja.
-240 ml de llet d'ametlles.
-Una culleradeta d'aigua de tarongina.
-Una mica de sal
Per fer el caramel:
-5 cullerades de sucre.
-2 cullerades d'aigua.
ELABORACIÓ
-Preescalfeu el forn a 170 ºC amb calor a sobre i a sota (ventilador).
-En un bol gran, fregueu amb la punta dels dits el sucre juntament amb la ratlladura de taronja per treure'n les aromes, fins que el sucre quedi tenyit.
-Afegiu-hi els ous sencers més els rovells i bateu-ho tot uns quants minuts fins aconseguir-ne una barreja homogènia. -Afegiu-hi el suc de taronja, la llet d'ametlles, l'aigua de tarongina i una miqueta de sal.
-Poseu a bullir aigua en quantitat suficient per omplir una safata de forn grossa i una mica fonda de forn fins a dos dits d'altura.
-Prepareu el caramel en un cassó a foc, amb cinc cullerades de sucre i dues d'aigua. Deixe-hou caramel·litzat movent el cassó de tant en tant fins que agafi un to ambre. Aboqueu-ho sobre el fons del motlle i repartiu-lo per les parets. Deixeu-ho refredar 5 minuts.
-Tireu la barreja de flam en el motlle, tapeu-ho amb paper d'alumini perquè no se'n cremi la part superior i col·loqueu-ho a la safata de forn.
-Aboqueu l'aigua calenta en aquesta safata al voltant del motlle, lentament per no esquitxar-vos.
-Deixeu-ho coure entre 60 i 75 minuts, fins que si punxeu el flam amb un escuradents, surti gairebé net.
-Traieu el flam del forn i deixeu-lo refredar fins que arribi a temperatura ambient. Tapeu-lo i poseu-lo a la nevera entre 6 i 24 hores.
-Tempereu el flam fora de la nevera mitja hora abans de menjar-lo, gireu-lo sobre una plata gran i serviu-lo.
NOTES
El podeu fer amb una altra llet vegetal o amb llet de vaca.