Notícies | Gastronomía

RECEPTA | Allioli de Nadal

Un superb allioli del Ripollès i d'altres comarques de muntanya
04-01-2021 12:56
1 vot
Allioli de Nadal Josep Monter Martinez/Pixabay

Allioli de Nadal Josep Monter Martinez/Pixabay

L’allioli corrent es feia tot l’any, però sobretot a l’hivern, i per Nadal no mancava mai, ja que es menjava per esmorzar. Al Pallars es feia amb codony, i a la resta del Pirineu també amb codony, pera, poma, etc.

INGREDIENTS
-Una o 2 cabeces d’alls
-2 llesquetes de pa torrat, xopades amb vi dolç
-Un paquet de galetes maria torrades (de 200 grams, aproximadament)
-Un quilo de pomes.
-Una cullerada de sucre
-6 rovells d’ou
-Un pessic de sal
-Oli (de 3/4 de litre a un litre, aproximadament)

ELABORACIÓ
-Peleu les pomes i traieu-ne el cor; feu-les bullir uns minuts amb poca aigua. Escorreu-les bé i reserveu-les. Torreu les llesquetes de pa i guardeu-les.
-Peleu els alls i traieu-ne el grill o nervi, ja que és massa coent. Poseu-los al morter i piqueu-los bé, fins fer-ne una pasta llisa i uniforme. Passeu aquesta pasta a una cassola de terrissa. Feu el mateix amb les llesquetes de pa torrat, després de xopar-les en vi dolç, escorreu-les, feu-ne una pasta al morter i passau-les a la cassola. Les galetes maries, igual: del paquet al morter, i del morter a la cassola, reduïdes a farinetes. Passeu també les pomes pel morter, i un cop fetes una pasta, tireu-la a la cassola. A la mateixa cassola hi aboqueu els rovells, la cullerada de sucre i el pessic de sal. Remeneu-ho bé tot amb la mà de morter.
-Quan veieu que tot és una pomada homogènia, comenceu a tirar-hi l’oli gota a gota, amb el setrill, mirant que no se us negui. No traieu aquest allioli de la cassola de terrissa, ja que s’hi conserva millor. No el poseu a la nevera.

NOTES
-També s’hi poden afegir nous, que hi donen un gust particular. No és un ingredient estrany, ja que a Xipre també es fa un allioli de nous.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook