Notícies | Gastronomía

RECEPTA | Cafè caleta

Aquesta manera de fer cafè sembla que va ser inventada a mitjan s. XX per pescadors de sa Caleta, a Eivissa, d'on li deuria venir el nom.
16-11-2020 12:59
0 vots
Cafè caleta

Cafè caleta

És una reconfortant beguda considerada com a pròpia dels pescadors, que consisteix a mesclar infusió de cafè d'ordi —avui en dia, també de qualsevol cafè— amb conyac cremat. La mescla és endolcida amb sucre i sovint és aromatitzada amb pell de llimona —i també de taronja—, grans de cafè i branquillons de canyella. Encara que hi ha moltes variants d'aquesta recepta, normalment es fa posant damunt el foc una olla amb el cafè i el conyac fins que la mescla s'escalfa. Llavors se li afegeix la canyella i la pell de llimona i es bota foc a la mescla, és a dir, es flameja. 

INGREDIENTS
(Per a uns 2 gotets per persona, comptant-n'hi unes 12)
- Un litre de rom.
- Un canó de canyella.
- 2 peles de llimona.
- 150/200 grams de sucre (normalment, una culleradeta per got de cremat).
- 12 grans de cafè.
- 2 o 3 tasses de cafè.

ELABORACIÓ
- Aboqueu el rom en una cassola de terrissa o en una olla, així com el sucre, els grans de cafè, les peles de llimona i la canyella. Ho enceneu i ho aneu remenant fins que la mixtura quedi reduïda unes 2/3 parts, aproximadament (uns 15 minuts de combustió, més o menys, i quan l'alcohol s'ha reduït força). Quan creieu que està a punt —el líquid ha de quedar reduït a una tercera part, aproximadament, i ja té poc alcohol— ho apagueu tapant la cassola o, simplement, afegint-hi les tasses de cafè. Serviu-ho tot seguit.

NOTES
- És molt corrent afegir-hi brandi; es pot fer meitat rom i meitat brandi.
- A vegades es cremava el rom amb cafè de forma individual, en una copa gruixuda especial, però això ja és un «carajillo» tipus valencià.
- Hi ha qui hi afegeix la meitat de brandi, pell de taronja, etc.
- Hi ha qui hi afegeix ginebre i romaní tendre. La branqueta de ginebre serveix per remenar. El romaní, en poca quantitat (un branquilló), es tira a la beguda un cop ja s'ha flamejat.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook