Notícies | Gastronomía

RECEPTA | Bastela, pastís de colomí

Heus aquí una de les obres mestres de la cuina —o de la pastisseria?— marroquina: la bastela, transcrita també bstila o pastilla
14-09-2020 14:17
0 vots
Bastela

Bastela

INGREDIENTS
- 1 o 2 paquets de fulls d'uarka (quinze o vint).
- 2 colomins.
- 3 cebes.
- 1 manat de julivert.
- 1 manat de celiandre.
- 6 ous.
- 200 grams d'ametlles.
- Mantega salada.
- Oli, sal, pebre, sucre (150 grams), canyella de canó i canyella en pols, safrà (o safrà bord), gingebre.

ELABORACIÓ
- Farcit: netegeu els colomins i sofregiu-los sencers o a trossos en una olla amb aigua, sal, julivert, les cebes pelades i trinxades, pebre negre, safrà i canyella (de canó) i sucre a discreció.
- Quan la carn sigui tova, retireu-la del foc, refredeu-la una mica, desosseu-la i desfileu-la (els més refinats couen els colomins sencers i farcits amb herbes). El temps de cocció abans era de fins a 3 hores, però ara és menys de la meitat (pot ser suficient una mitja hora).
- Poseu una paella al foc i fregiu-hi ametlles sense torrar. Escorreu-les, piqueu-les i guardeu l'oli.
- En una cassola o paella, poseu la carn de colomí desmenussada o desfilada —i fins i tot els fetges i els menuts—, i hi afegiu una mica de brou de coure'l i els ous ben batuts. A foc ben baix, ho remeneu bé.
- Teniu un motlle rodó de forn. Greixeu-lo amb oli o amb mantega. Poseu-hi una capa de fulles (unes 4) amb la part brillant cap ensota. Poseu-hi el farcit que teniu preparat i una altra capa de fulles, però ara replegant-les o tallant-les a fi que no sobreïxin; farciu-ho amb les ametlles fregides i empolsades amb sucre i, si voleu, canyella. Plegueu bé les vores de les fulles al damunt d'aquest darrer farcit, segellant-ho amb rovell d'ou batut. Poseu-hi una altra capa de fulls i les vores que sobresurten les plegueu, però per sota. Obtindreu una mena de pastís rodó d'uns 4 cm de gruix. Pinteu-la bé amb oli de fregir les ametlles i rovell d'ou.
- Teniu el forn encès a temperatura mitjana (180º) i hi féu coure la bastela durant uns 20 minuts. Un bon truc és guardar-la així i coure-la, girant-la com una truita, vint minuts més just abans de servir-la, ja que es menja ben calenta. Traieu-la de la llauna i poseu-la en una plata rodona ben bonica, de porcellana xinesa, a l'estil de les que tenen les grans famílies de Fes.
- Adorneu-la amb sucre (millor glaç) i canyella, fent unes línies entrecreuades o engraellat.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook