Notícies | Gastronomía

RECEPTA | Cafè de les monges

23-03-2020 14:04
0 vots
Un 'cappuccino', beguda d'origen italià que es prepara amb cafè exprés i llet muntada amb vapor

Un 'cappuccino', beguda d'origen italià que es prepara amb cafè exprés i llet muntada amb vapor

El licor Chartreuse (que vol dir cartoixa) és un dels clàssics licors de frares, parent de les ratafies i «estomacals» per la seva sofisticada (i secreta) composició d’herbes. El seu origen és a Voiron, prop de Grenoble, si bé sembla que és una recepta de la cartoixa de Vauvert, prop de París, que hauria enviat la recepta a Voiron l’any 1735. Com tots aquests licors, el seu origen era medicinal. Perduda la fórmula a causa dels fets revolucionaris, es va retrobar, curiosament, als Arxius Nacionals, i es va reprendre la seva fabricació l’any 1835 (un elixir o chartreuse verda de 55º).

A partir del 1840 elaboren la chartreuse groga, de menys graduació (40º). L’exili d’aquests frares cartoixans els va portar a Tarragona de 1903 a 1929, amb la qual cosa es va convertir en un licor força popular a Catalunya.La chartreuse, com altres licors abans dits «estomacals» (el terme «estomacal» no es pot utilitzar), que, igual que la ratafia, són molt populars a Catalunya, té diverses herbes i espècies, entre elles tarongina, angèlica, hisop, canyella, macís, safrà...

A casa d’en Dalí el cafè amb aquest licor era una combinació que no mancava mai els diumenges, i ell ho evoca en diversos apartats de la seva Vida secreta, tot rememorant la nostàlgia de la infància: fins i tot, en un passatge, ens confessa que aquesta evocació el fa plorar. «A la meva família –va escriure– era costum dominical establerta de llarg temps prendre el cafè després de l’àpat del migdia i mig gotet de Chartreuse. Jo respectava sempre aquest límit. Però un cop, vaig omplir maquinalment el meu gotet fins a la vora i fins i tot es va vessar una mica de chartreuse a les tovalles.¿Què fas?, va exclamar el meu pare alarmat. ¿No saps que això és una beguda molt forta? Fingint reconèixer la imprudència del que havia fet, vaig tornar a abocar mig gotet a l’ampolla». Aquí fem un pas més, i fent servir Bénedictine, us expliquem un còctel clàssic.

INGREDIENTS
- Una mesura per persona (uns 12 cl) de Bénedictine.
- Una tassa de cafè ensucrat.

ELABORACIÓ
- Es fa el cafè a l’estil desitjat (amb cafetera italiana, de filtre, etc.). En un got amb peu o copa gruixuda, s’hi posen 2/5 de Bénedictine i 3/5 de cafè ensucrat ben calent. Remeneu-ho amb una cullereta llarga de còctel.

NOTES
- Es pot recobrir la copa amb nata muntada (a França, crème fraîche fouettée) i decorar-ho amb una pruna a l’armanyac.
- Particularment faig servir cafè exprés (a França és més lleuger) i sense sucre. Funciona amb altres licors d’herbes, com el ja esmentat Chartreuse, Calisay, licor Bonet, Aromes de Montserrat o fins i tot una bona ratafia. O encara millor, un típic licor cistercenc, l’Ayguebele (Aiguabela), dels frares cistercenc de la Drôme de Provença (Droma).

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook