Es tracta d’un pa de dàtils, figues, etc. molt popular a Líbia. Pertany al fons de l’antiga cuina otomana, si més no pel nom, que ens recorda el halva, a base de fruita seca, farina, etc. El halva existia en la cultura andalusiana medieval, i ha deixat les seves petjades en els alfajores d’Andalusia (a l’Argentina es fan de forma diferent) o en l’alajú de Conca, i el halua del Marroc, que pot recordar -com el halva o halwa- una mena de torró.

INGREDIENTS

- 225 grams de dàtils espinyolats

- 100 grams de figues seques (o una mica més)

- 100 grams de nous (o més)

- Una culleradeta de matafaluga

- Una cullerada de mel, aproximadament

- Aigua de flor de taronger (unes gotes)

ELABORACIÓ

- Amb una forquilla aixafeu bé els dàtils. Aixafeu o piqueu les figues, trinxeu les nous. Barregeu-ho tot amb les espècies i la mel. Poseu-ho en un motlle rodó (d’uns 15 o 20 cm), deixeu-ho refredar a la nevera unes hores, on pot guardar-se una setmana o més. Serviu-ho fent-ne petites porcions o triangles.

NOTES

- Aquest deliciós i alimentós dolç s’assembla al pa de figues; de fet, al País Valencià també s’elabora pa de figues amb dàtils, amb l’afegit d’ametlles, que també podeu incloure en aquesta recepta.