Un plat per quedar molt, molt bé, i també per enamorar doblement, ja que té caviar i tòfona. El moll de l'os és un ingredient exquisit, que en la cuina catalana pràcticament només s'utilitzava en l'escudella i carn d'olla. Però tant en la cuina francesa com en la italiana té molts altres usos, per fer salses, com a guarnició, etc. Més enllà de la pizza o de la pasta, un dels plats italians més populars arreu del món -incloent-hi Catalunya- és l'ossobuco. Això fins a l'extrem que aquesta peça de la vedella es ven, preparada i tallada, i amb el nom italià (més o menys ben escrit) als hipermercats. Els ossibuchi alla milanese -nom sota el qual és conegut el plat ja preparat a Itàlia mateix- són unes rodelles de jarret de vedella guisats i servits, sovint, amb arròs.

L'ingredient bàsic d'aquest plat no és pas una cosa exòtica. Ossobuco vol dir os foradat o buit i equival per tant, exactament, a l'os del moll, una peça que tradicionalment a Catalunya (i també a França) era molt apreciada per alguns a l'escudella i que, de petits -i encara ara, quan podem!- xuclàvem amb fruïció.

INGREDIENTS

- 16 gambes fresques

- 16 rodelles de moll de l'os d'uns 2 cm (emblanquit o escaldat)

- 16 rodelles de tòfona

- 400 g d'espaguetis

- 1,5 dl de suc de tòfones

- 30 g de parmesà ratllat

- Sal

- Pebre

- 50 g de caviar (quantitat indicativa)

- 2 cullerades d'oli d'oliva

ELABORACIÓ

- Peleu les cues de les gambes i traieu-ne l'intestí central.

- Feu un tall a les rodelles de moll de l'os sense arribar al final i intercaleu-hi les rodelles de tòfona.

- Bulliu els espaguetis en aigua salada, deixeu-los refredar i escorreu-los. Sofregiu a foc fluix els espaguetis amb l'oli i empebreu-los. Afegiu-hi el suc de les tòfones i reduïu-ho a la meitat. Afegiu-hi també el parmesà ratllat.

- Rostiu a la graella o a la paella les rodelles de moll de l'os prèviament enfarinades.

- Coeu les gambes a la mateixa paella, volta i volta (segons el vostre gust).

- Col·loqueu els espaguetis amb suc de tòfona en un costat del plat i al damunt poseu-hi el moll de l'os, el bacó i les gambes, i acabeu el plat amb els flocs de parmesà i amb el caviar per adornar.

NOTES

- Podeu fer servir qualsevol altre format de pasta, millor si és fresca. Per exemple, tagliatelle, fetuccini... També ous d'abadejo i altres peixos.