La caipirinha és un dels còctels més populars del Brasil, i la seva fama s'ha estès per tot el món, on competeix amb altres combinats clàssics...

INGREDIENTS

- 120 ml de cachaça.

- 2 culleradetes de postres de sucre blanc (hi ha qui ho fa amb sucre morè, o n'hi posa més quantitat).

- 2 llimes.

- Glaçons al gust (o gel picat o pilé, però en dissol el gust).

- 2 palletes.

ELABORACIÓ

- Renteu les llimes, dites també llimones dolces (llimones verdes tropicals), eixugueu-les i talleu-les per la meitat de manera horitzontal com faríem amb una poma, ja que la idea és treure la part central blanca perquè amarga una mica. Després cada meitat torna a tallar-la per obtenir quarts de llima.

- Poseu una culleradeta de postres de sucre en cada got i també una llima en cada un.

- Piqueu una mica els trossos de llima amb el sucre amb ajuda d'una massa de morter o similar a fi de deixar anar el suc.

- Afegiu 60 ml de cachaça a cada vas tot i que la quantitat és opcional, ja que es pot fer més o menys alcohòlic.

- Piqueu el gel amb una batedora de got amb aquesta funció o alguna picadora o robot. Poseu-lo als gots fins que pràcticament vessi (de totes maneres, jo prefereixo fer servir glaçons).

- Finalment poseu una palleta a cada got, deixeu que reposi uns minuts perquè es refredi tot i ja el podeu servir.

NOTES

- Variants de la recepta de caipirinha brasilera: En comptes de sucre morè es pot utilitzar sucre blanc. Es pot servir amb dues palletes, que fan de mesclador, o un pal de fusta. I les majors variacions vénen quan es canvia el tipus d'alcohol a utilitzar. Si se substitueix la cachaça per vodka, el còctel rep el nom de caipiroska, si és rom, es diu caipirissima, i si és pisco es diu caipirisco.

- Hi ha canvis més grans com ara substituir la cachaça per vi, passant a anomenar-se caipivinho, o la caipifruta, elaborada amb fruites triturades com pinya, kiwi, maduixa, coco o fruita de la passió. Són delicioses. Aquestes begudes amb fruita se solen anomenar golpeadas. També es fan caipirinyes de sake (n'hi ha un d'excel·lent fabricada a Catalunya per en Chaler Campins) o de Licor Beirão (conegut com a caipirão). A Cap Verd, la caipirinha es prepara també amb grogui, una forta beguda local.

- Es coneixen innumerables variacions de la beguda. En algunes regions es fa servir sucre negre en lloc del refinat. En el mateix Brasil, es poden trobar variants amb sacarina per a aquells a qui preocupa el consum de sucre, o amb una gran varietat de fruites.

- Com hem vist, la caipirinha és un dels tipus de les begudes que els brasilers anomenen batidas (batudes), que són begudes de fruites fetes amb cachaça. Per tant, es pot substituir la llimona per una altra fruita i aconseguir begudes molt bones. A la regió del sud de Brasil, més específicament a la ciutat de Maringà, la caipirinha rep el nom de chimboca. La preparació és una mica diferent de la convencional i es prepara també dins mateix del got, amb la llimona dolça i més sucre.