Notícies | Gastronomía

RECEPTA | Caldereta de xai

22-10-2019 12:20
1 vot
Hi ha moltes variants de calderetes i moltes receptes diferents per elaborar-les, com s'escau sempre en la cuina popular.

Hi ha moltes variants de calderetes i moltes receptes diferents per elaborar-les, com s'escau sempre en la cuina popular.

La Caldereta de cordero era un plat tradicional als casaments. Uns amics d’origen extremeny, però que vivien feia temps a Catalunya, van anar a la seva terra d’origen a unes noces i no van poder resistir el fort gust de la Caldereta, que per a ells xaiejava (tenia gust de llana). Naturalment, això passa si es fa amb xai fet, no amb anyell. He de dir que jo vaig tenir més sort. Un amic de Zafra, gran persona, em va convidar a casa seva on vaig poder fruir d’una Caldereta inoblidable. Aquest plat es feia en una caldera metàl·lica, d’aquí el seu nom. Pel recipient i la presència del pebre vermell recorda el famós plats hongarès de pastors de vaques, el Gulyas (gulash).

INGREDIENTS
- Un quilo de xai.
- Sal.
- 2 pebrots vermells.
- Ceba.
- Oli.
- Un gra d’all.
- Una culleradeta de pebre vermell.
- Mig litre de vi negre.
- Picada de fruita seca (40 grams d’avellanes, ametlles...)

ELABORACIÓ
- S’agafa el xai i se li extreu el fetge, ja que l’utilitzarem més endavant. Es talla el xai a trossos, es sala i se li tira pebre vermell. Agafarem una paella amb oli i fregirem el xai.
- D’altra banda, agafarem el fetge de xai i l’aixafarem amb un morter on afegirem pebrot vermell a trossets petits, una ceba pelada, un all sense la pell, un raig de vi negre i un grapat de picada de fruits secs. Tot això ho farem bullir en un olla gran i el deixarem aproximadament una hora i mitja. Un cop bullit, es posarà en una cassola de fang tot barrejat i cada persona se servirà en plats fondos.

NOTES
- Hi ha moltes variants de calderetes i moltes receptes diferents per elaborar-les, com s’escau sempre en la cuina popular. Per exemple s’hi pot posar llorer, farina, vi blanc, julivert...
- La picada sovint prescindeix dels fruits secs i es fa amb pa i alls fregits, grans de pebre, el pebrot i el fetge de xai fregit.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook