Notícies | Gastronomía

RECEPTA | Amanida valenciana

23-09-2019 07:57
0 vots
Amanida valenciana

Amanida valenciana

Aquesta amanida es fa a partir d'una base d'enciam, acompanyada generalment de raves, ceba tendra, pebrot natural o en vinagre, olives verdes i negres, ou dur, tomàquet, tonyina, anxoves, etc. Sol ser coneguda com a ensalada o amanida valenciana a Catalunya, on també és corrent amb el nom d'amanida variada o mixta. Encisam és la bonica paraula valenciana dita enciam a Catalunya, i lletuga, en altres territoris. És fidel a l'etimologia llatina, incisamen, que vol dir trossos tallats. A Girona i a la Catalunya Nord, enciam també vol dir amanida, i enciamar amanir, així com enciamera el bol o ribell per servir-la, tot i que als països de l'arc mediterrani –com al Magrib– tradicionalment l'enciam s'ha servit en un plat o plata (safata, font), cosa que en potencia la presència visual. A Alberic, a la comarca de la Ribera Alta, s'hi celebra la Festa de l'Encisam el diumenge de Ram. A la falda de la Muntanyeta de l'ermita Santa Bàrbara hi acut la gent, atreta per un concurs d'encisams, que serveixen d'aperitiu a una bona menjada. Actualment és més una festa tradicional que religiosa, tot i que a la Baixada dels sants es treuen els passos que participaran a la processó de Setmana Santa. Fa goig els centenars i centenars d'encisams curosament amuntegats. A les postres, és clar, el famós pa socarrat, mona o coca d'aire d'Alberic, conegut amb el nom espanyol de panquemao.

INGREDIENTS
-Enciam/encisam.
-Ceba.
-Tomàquet.
-Olives (verdes o negres, o una barreja).
-Ou dur.
-Tonyina.
-Anxoves.
-Opcionalment, moixama.

ELABORACIÓ
-Un cop tingueu els ingredients vegetals nets, tallats i ben secs, els poseu en una plata. Ho guarniu amb les olives, l'ou dur a rodelles o meitats i el peix salat. Ho amaniu amb sal i oli i, opcionalment, una mica de vinagre.

NOTES
-Al tomàquet no s'hi ha de posar vinagre. Alternatives: afegir-hi salmorres ­–pimentons, cebes–, o bé ravenets, raïmet de gat....

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook