Notícies | Gastronomía

Rodanxes per als ulls

29-08-2019 07:22
0 vots

Quan penso en un cogombre, em venen al cap les rodanxes que tantes vegades hem vist sobre els ulls per combatre les arrugues i les ulleres de cansament. És un dels remeis de les nostres àvies que realment funciona. El cogombre és molt refrescant i transmet la seva humitat a les mucoses dels ulls i, a més, les seves vitamines B i C, i diferents aminoàcids nodreixen directament la pell i la hidraten.

El cogombre és una de les hortalisses a les quals a Catalunya encara no hem fet justícia. Molt consumit a l'Europa central, aquest aliment s'ha guanyat la fama d'espatllar les amanides per culpa del seu sabor intens, però cada vegada guanya més adeptes com a plat principal d'una bona amanida, sovint compartint protagonisme amb el tomàquet, ben amanits amb oli, sal grossa i pebre negre. Això i les seves valuosíssimes propietats nutricionals el situen a la pole position per convertir-se en un dels protagonistes de les nostres taules en els propers anys.

I és que estem parlant d'un aliment amb veritables propietats medicinals. Al sud de l'Índia, d'on és originari, ja es conreava fa més de 3.000 anys, i les últimes dinasties dels faraons d'Egipte van adoptar-lo com a medecina. I és que el cogombre, amb més d'un 95% d'aigua, ha estat utilitzat com a remei diürètic, depuratiu i mineralitzant. No té cap mineral en altes proporcions, però sí molts minerals equilibrats en petites proporcions.
Les vitamines són el punt fort del cogombre, especialment les del grup K, que són les responsables de la coagulació de la sang. Per contra, gairebé no porta sucres i és hipocalòrica (12 calories per cada 100 grams); com que, a més, és força saciant, és un gran aliat en les dietes d'aprimament. Diferents assajos clínics també han demostrat el seu efecte protector contra afeccions cardiovasculars o davant del risc a determinats càncers, pel seu poder antioxidant.

Si encara no us ve de gust menjar-ne, us en recomano un format més lleuger: la ja famosa aigua de cogombre. Ompliu una gerra d'aigua, afegiu-hi glaçons i tot un cogombre tallat en rodó o a daus. Que reposi mitja horeta a la nevera, i voilà!, una beguda refrescant per a aquest final d'estiu. Abans de tastar-ho, traieu-vos les rodanxes dels ulls.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook