Notícies | Gastronomía

Com elaborar unes croquetes com les que fa la teva mare

Aconseguir un plat cinc estrelles no és difícil seguint unes estrictes pautes en la seva elaboració
09-11-2017 16:47
0 vots
Descobreix pas a pas la seva preparació. Getty Images

Descobreix pas a pas la seva preparació. Getty Images

A la cuina cal tenir traça. Fins i tot els plats més senzills requereixen de certes tècniques que s'han de fer de manera impecable i seguint els passos indicats en qualsevol recepta. Perquè aquest és el truc de les millors elaboracions gastronòmiques: anar pas a pas. I si no que l'hi preguntin a totes aquestes mares i àvies que elaboren receptes que no tenen res a envejar a menús d'estrelles Michelin.

Perquè és la cuina de sempre la que, al final, triomfa. Una cosa que s'està perdent amb el dia a dia i la frenètica vida que no permet ni un minut de tranquil·litat. Encara que sempre hi ha un moment per afanyar-nos i posar les mans a la massa. I mai millor dit...

Les croquetes són aquest menjar que agrada a gairebé tothom i que permet llicències de tot tipus. De carn, de carn d'olla, pernil, bacallà o espinacs... receptes n'hi ha moltes però, com arribar a aquest perfecte punt al que arriba la teva mare?

Copiar una recepta, sobretot si és històrica i ha passat de generació en generació, és una mica complicat però no impossible. Et donem una sèrie de trucs perquè les croquetes siguin el plat estrella de casa teva i, sobretot, recordin als sabors de sempre, els de la teva mare.

La beixamel

És la part essencial de tota croqueta i també la més complicada. Realitzar una beixamel de nivell no és gens fàcil, i això que els seus ingredients són del tot senzills. No deixar-la líquida és part primordial per aconseguir unes croquetes de luxe. A més, que la farina estigui ben cuita perquè no deixi gust a cru també és important. Abans de començar a tirar llet perquè es converteixi en la massa consistent que ha de ser, sofregeix uns alls sencers en l'oli i tira la farina perquè es refredi durant uns segons. Després, aboca la llet a poc a poc mentre es regira la barreja, sempre amb una vareta, és important perquè no tingui grumolls.

L'arrebossat

Aconseguir un arrebossat cruixent i lliure d'oli també és una de les coses més importants per a una croqueta de cinema. S'ha d'evitar per tots els mitjans que quedi tova. A més, quan s'estigui arrebossant, cal estar pendent de que la barreja de pa ratllat no es fiqui entre la massa, perquè llavors farà malbé la beixamel i la barreja. Deixar escórrer les croquetes després de fregides sobre una base de paper de cuina és important per treure l'excés d'oli.

Oli molt calent

Molts tenim por d'escalfar massa l'oli per por a les esquitxades i cremades, però això és un error. Qualsevol aliment arrebossat ha de fregir-se en abundant oli i molt calent. Si no està a la temperatura adequada, la croqueta es farà malbé i fins i tot sortirà la massa de l'arrebossat. L'accepció de croqueta ve del francès 'Croque', de manera que ha de ser un producte final cruixent i no gomós, d'aquí que l'oli hagi d'estar en el punt adequat. Tampoc han de tirar-se totes de cop a la paella ja que baixaran la temperatura de l'oli.

No reescalfar

A molts els agraden les croquetes a tota hora, però si es reescalfen al microones perden tota la textura d'aquesta perfecta beixamel cremosa. Així que el millor és menjar-les a temperatura ambient.

Congelar

Ja que l'elaboració d'aquest plat és una procés costós pel que fa a temps, una bona idea és elaborar-ne una gran quantitat i després congelar-les. A més, a l'hora de fer la massa, un bon truc per poder empanar-les bé és deixar refredar la barreja a la nevera tota la nit.

Menjar en dos mossegades

Segons els experts tastadors de croquetes, aquest menjar tan casolà i tradicional s'ha de menjar amb la mà i en dues mossegades. Des del món més protocol·lari, s'han de menjar a la mà si s'està en un càtering i amb coberts si estem a la taula. Encara que la veritat és que la cosa va per a gustos.

Ventall de sabors

Les més típiques són les de carn d'olla o aquesta punta de pernil que ha sobrat. Però la veritat és que el ventall de sabors pot ser molt ampli. Una croqueta no té perquè estar feta de sobres. Ara, en temporada de bolets, es poden aconseguir sabors increïbles. Una altra de les possibilitats és fer-les de formatge blau amb pinyons, gambes i espinacs o cansalada i formatge, per exemple. La croqueta és tot un món.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook