Notícies | Gastronomía

La patata, la nova aliada per aprimar-se

Malgrat la seva mala fama en algunes dietes, el tubercle pot ser un aliment clau per perdre pes
30-10-2017 20:32
1 vot
Patates. Getty Images

Patates. Getty Images

La patata, originària d'Amèrica, es va començar a conrear a Espanya al segle XVI i, a partir d'aquí es va estendre per la resta del món com un aliment essencial. Les seves propietats i la seva versatilitat en tot tipus de dietes la van convertir en un autèntic pilar de l'alimentació a tot el planeta.

No obstant això, aquest tubercle, compost per aigua, carbohidrats, proteïnes, vitamines i minerals, ha aparegut moltes vegades proscrita en les dietes d'una alimentació sana dirigida a perdre o mantenir pes, sobretot per la seva aportació de carbohidrats. Però tot depèn de com es consumeixi, perquè la patata sí que pot esdevenir una aliada en la nostra alimentació si aquests són els nostres objectius.

La patata, a més de les seves infinites possibilitats de preparació, com a aliment principal o com a acompanyant en diferents plats, constitueix un excel·lent aportació nutricional. Per aprofitar els seus beneficis en una dieta per aprimar-se, haurem de tenir en compte algunes claus.

Rostides, cuites o fregides?

La patata és un dels aliments amb més capacitat per saciar la fam. Això no hauria de ser l'objectiu únic d'una dieta, però sí que pot ajudar de forma puntual. Això sí, en aquest cas es tractaria de la patates cuites o rostides i no de les fregides.

Les primeres constitueixen, sobretot, una aportació de carbohidrats, mentre que amb les segones els valors calòrics es multipliquen. La seva capacitat saciant resulta, per exemple, més gran que un nivell equivalent de calories de pa blanc.

Una de les claus és el midó que contenen. Aquest ocupa espai en el tracte digestiu i alenteix la digestió, aconseguint que aquesta sensació de sacietat duri més temps.

Font de fibra

Les patates també són una bona font de fibra, el que ajuda a un bon trànsit intestinal. Amb pell, aquestes propietats s'incrementen.

Rica en potassi

Aquest aliment també és ric en potassi. De fet, encara que a molts els pugui sorprendre, ho és en major mesura que el plàtan. Igualment, la patata també vitamina C i vitamines del grup B.

Dietes lliures de gluten

La patata, així mateix, és un aliment essencial per als que han de seguir una dieta lliure de gluten. La seva aportació de carbohidrats fa que pugui substituir en una dieta equilibrada al pa, la pasta i altres aliments derivats de cereals.

La pell

Alguns estudis que s'han centrat en les propietats de la pell han trobat que aquesta pot influir en el metabolisme, afeblint la resistència a la insulina. Així, s'activaria una mena d'interruptor que permetria cremar la glucosa dificultant la seva transformació en greix, el que ajudaria a les dietes per aprimar.

Una dieta rica i variada

Un estudi del British Medical Journal va apuntar que el consum de quatre o més racions de patates a la setmana ja siguin rostides, cuites, fregides o com a puré, s'associava a un major risc de pressió arterial alta, pel que el seu consum haurà d'encaixar dins d'una dieta rica i variada, que permeti combinar, per exemple, amb les verdures.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook