Notícies | Gastronomía

Usos de la ceba que no coneixies

Et proposem vuit usos que li pots donar a l'hortalissa que ens fa plorar quan la piquem
07-07-2017 19:10
0 vots
La ceba pot servir per netejar la graella. Getty Images

La ceba pot servir per netejar la graella. Getty Images

Les cebes, aquestes hortalisses que ens fan plorar quan les piquem, són més que un simple ingredient o condiment per als nostres plats. Són un aliment versàtil. Posseeixen qualitats antibiòtiques, desinfectants i antioxidants que poden servir per reemplaçar molts dels productes que es venen al mercat, el que les converteix en una opció més econòmica i amable amb el medi ambient.

Aquests són alguns dels usos que els pots donar i que potser no coneixies:

Netejador de paelles i graelles

Per remoure les cremades de les graelles, paelles i altres artefactes de la cuina, aprofita les propietats d'aquest aliment. Tot el que has de fer és partir una ceba per la meitat, punxar-la amb una forquilla i fregar sobre els estris que vulguis netejar. Després, retira els excessos amb un drap humit. Aconseguiràs mantenir el greix, la brutícia i les males olors a distància.

Repel·lent d'insectes

En lloc d'utilitzar insecticides tòxics i perjudicials per a la teva salut i el de la teva mascota, fa servir la ceba. Pel que sembla, l'olor fort d'aquesta hortalissa és desagradable per als mosquits, les formigues i una àmplia varietat d'insectes que envaeixen el jardí. Omple un plat amb cebes picades i col·loca-ho en el camí d'aquestes bestioles. També pots ratllar una ceba, deixar-la en remull (en aigua calenta) tota la nit, abocar el líquid en una ampolla amb esprai i ruixar.

Treure òxid

Els elements de ferro es poden deteriorar per l'acumulació d'òxid. Per restaurar-los, frega les fulles de metall dels ganivets o tisores rovellades amb una ceba i després aplica'ls una mica de greix. Una vegada que les netegis amb un drap, el full estarà lliure d'òxid.

Fer colorant natural

Sabíeu que la pell de les cebes grogues poden servir com a colorant natural? És molt senzill de fer. Introdueix les pells en aigua bullint durant uns 30 minuts, o fins que el color de les pells es torni translúcid. Escorre-les, deixa que l'aigua es refredi i 'voila! Tindràs colorant casolà en tons taronja-groc.

Treure l'olor a pintura

Si acabes de pintar una habitació, potser una finestra oberta no és suficient per desfer d'aquest desagradable olor de pintura. Però no et preocupis perquè, en aquests casos, la ceba és mà de sant. Posa trossos d'aquesta hortalissa en un bol amb aigua i els gasos de la pintura seran absorbits en unes poques hores.

Netejar sabates

S'ha acabat l'haver de fregar la sola de les sabates a l'herba per eliminar la brutícia de fang o la caca de gos. Talla una rodanxa de ceba crua i frega un parell de minuts. A continuació, retira l'excés amb un drap humit i aplica'ls una mica de sabó si ho consideres necessari.

Eliminar taques

Sabies que la ceba funciona de manera similar al peròxid d'hidrogen? Aquest aliment té la capacitat de penetrar en els teixits sense afectar la peça; per això, si tens taques de suor o cremats a la roba, la ceba pot ser un gran aliat. Ratlla un quart de ceba i frega de manera directa sobre la marca. Deixa que reposi 10 minuts i enjuágala en el cicle de rentat habitual.

Tracta les cremades superficials

El primer contacte de la pell amb el sol en un dia de platja pot provocar cremades a la pell. Per evitar infeccions frega una mica de ceba fresca sobre la zona afectada. Els seus compostos ensofrats acceleren la seva regeneració i disminueixen la sensació de cremor i enrogiment.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook