Notícies | Gastronomía

Cinc receptes senzilles i econòmiques per a celíacs

Aquests plats estan lliures de gluten, per la qual cosa són aptes per a persones amb intolerància a aquesta proteïna
29-10-2015 20:39
0 vots
Receptes per a persones intolerants al gluten Getty Images

Receptes per a persones intolerants al gluten Getty Images

Als celíacs, les persones que tenen intolerància al gluten,no els resulta gens senzill fer la compra. Si bé és cert que cada cop hi ha més productes lliures d'aquesta proteïna, present en cereals com el blat, l'ordi o el sègol, aquests resulten encara bastant cars.

Si patiu aquesta malaltia o teniu previst convidar a menjar a la vostra casa un celíac, us proposem cinc plats lliures de gluten que no resulten cars i són fàcils de preparar.

Xampinyons farcits de carn picada i formatge
Ingredients
Una safata de xampinyons, 100 grams de carn picada (porc, vedella o mixta), 100 grams de formatge curat, 2 ous batuts, oli, farina d'arròs o blat de moro, sal i pebre.

Elaboració
Netegem els xampinyons i els hi treiem el tronc. En una paella posem a ofegar la carn picada amb una mica d'oli, sal i pebre, i hi afegim també el formatge. Quan estigui a punt, omplim els xampinyons amb aquesta mescla, els passem per l'ou batut i la farina, i els fregim en una paella amb abundant oli. Es poden acompanyar d'una amanida.

Salmó a la planxa amb verdures
Ingredients
Un llom de salmó, 100 grams de mongetes verdes, 1 porro, una ceba, mig carbassó, 100 grams de carabassa, espàrrecs de marge, alfàbrega, oli, sal i pebre.

Elaboració
Cal netejar les verdures i tallar-les en làmines fines. Les salpebrem i les passem per la paella amb una mica d'oli d'oliva. En una planxa o en una altra paella fem el salmó i ho acompanyem de les verdures i l'alfàbrega.

Saltat de mongetes i calamarsets
Ingredients
250 grams de mongetes blanques, 3 calamars, 1 ceba, 3 dents d'all, un vaset de vi blanc, sal, pebre, julivert picat, tomàquets cherry i oli.

Elaboració
Deixem les mongetes en remull tota la nit. L'endemà les coem en una olla de pressió durant 20 minuts o en una olla normal a foc mig/baix durant 45 minuts amb aigua i sal. Una vegada fetes, les escorrem i les apartem. Netegem els calamars i els tallem en cèrcols. Tallem també la ceba, ben esmicolada, i piquem els alls. Ho saltem tot en una paella amb una mica d'oli i afegim la sal, el pebre i el vi blanc. Incorporem les mongetes i deixem que s'evapori l'alcohol del vi. Afegim el julivert picat i deixem que es faci tot durant uns 10 minuts. Posteriorment ho servim en un plat i ho decorem amb els tomàquets cherry.

Amanida de paté arrebossat amb fruites seques
Ingredients
Una bossa de brots d'enciam, 1 paté, una borsa de fruita seca variada, uns trossos de fruita a triar, unes biscotes, sal, pebre, oli i vinagre.

Elaboració
En funció de la temporada podem escollir unes fruites o unes altres (meló, pinya, raïms, peres..). Les rentem i les tallem en daus o làmines. Fem petites boles de paté i les deixem a la nevera perquè reposin. Posteriorment les arrebossem en fruita seca i les reservem. Preparem l'amanida i li afegim les boles de paté i les fruites. Ho salpebrem i ho amanim al gust. Podem acompanyar l'amanida d'unes biscotes.

Bescuit de xocolata sense gluten
Ingredients
100 grams de xocolata pura sense gluten, 200 grams de sucre, 150 grams de farina d'arròs o blat de moro, 1 iogurt natural sense gluten, 3 ous, 1 sobre de llevat sense gluten, quatre cullerades d'oli i sal.

Elaboració
Fonem la xocolata al bany María. Batem els rovells dels ous amb el sucre. Quan obtinguem una mescla fina i escumosa hi afegim la xocolata, l'oli i el iogurt sense gluten. Ho continuem batent i afegim les clares que haurem muntat prèviament a punt de neu. Finalment incorporem la tamisada, el llevat sense gluten i la sal. Ho barregem bé amb una pala de goma fins obtenir una massa uniforme. Untem un motlle de bescuit amb mantega i escampem la farina sense gluten perquè no s'enganxi. Afegim la massa i ho fornegem durant uns 40 minuts a 180 graus. Podem afegir-li una cobertura de xocolata fosa sense gluten.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook