El Festival de Sant Sebastià estrenarà aquest dijous a la secció Culinary Zinema 'Camí lliure', un documental dirigit per Ángel Parra i Pedro Peira que gira entorn a la figura de Raül Balam i la relació amb la seva mare, Carme Ruscalleda. El rodatge comença la setmana prèvia al tancament del triestrellat Sant Pau a Sant Pol de Mar (Maresme) i acaba abans de l'inici de la pandèmia. A 'Camí lliure', Balam parla sense embuts de com va superar la seva addicció a les drogues i de la seva trajectòria professional, marcada pel restaurant familiar. "Sempre vaig tenir clar que no continuaria el Sant Pau per no viure amb la càrrega de consciència en cas que no anés bé i perquè sempre m'haurien comparat amb la mare", exposa.

'Camí lliure' narra el relleu generacional vinculat a la gastronomia que forma la família Ruscalleda-Balam submergint-se en la ment, la creativitat i l'univers culinari de Carme Ruscalleda i Raül Balam, ànima del biestrellat Moments. Nascut sota l'auspici del Sant Pau, el xef reconeix que l'adéu de l'establiment li va fer "perdre un germà" i que no va ser fins al final del rodatge del documental que hi va tornar a entrar.

Malgrat que sempre va tenir clar que no seguiria al restaurant de Sant Pol de Mar, l'anunci dels seus pares de tancar-lo el va agafar desprevingut. "Mentalment m'havia preparat perquè és llei de vida però, quan m'ho van dir, em va sorprendre", recorda. Amb tot, va descartar la possibilitat de dirigir-lo per evitar estar sempre a l'ombra de la família: "Hauria estat un patiment per a mi pensar que, si no anava bé, havia enfonsat el Sant Pau, malgrat que això sacrifiqués la idea de conduir un Roll Royce".

Els seus inicis a la cuina i la superació d'una addició

La pel·lícula recull com neix la seva passió per la gastronomia neix d'un càstig dels seus pares perquè treballés a la cuina després que suspengués totes les assignatures d'un curs. "Mai m'han inculcat que seguís la tradició familiar, sempre m'han donat un camí lliure, però en aquell moment se'm va obrir un nou univers", recorda.

La cinta, però, no només se centra en les relacions familiars i gastronòmiques, sinó que aborda el periple per recuperar-se de l'addició a les drogues i l'alcohol, intentant posar el seu granet de sorra per "normalitzar una malaltia estigmatitzada a tot el món".

El missatge de Raül Balam és sempre optimista, malgrat assegurar que un sempre hi conviu. "L'addició és una de les malalties més agraïdes, es cura al 100% si un hi posa de la seva part", opina.

'Camí lliure' compta també amb la intervenció de xefs de renom com Ferran Adrià o cares conegudes com la de la sumiller Meritxell Falagueras o les germanes Reixach, a més d'amics i familiars del cuiner.

El productor i responsable de la direcció de la cinta, Pedro Peira, reconeix que la voluntat era fer un relat "improvisat i natural" aportant-t'hi diversos punts de vista de l'entorn personal i professional, per aixecar un projecte que feia temps que tenia en ment. El moment, afirma, va coincidir casualment amb el tancament del restaurant.

"Em preocupava que la Carme Ruscalleda es pensés que volíem gravar l'enterrament del Sant Pau. El que volíem era servir-nos d'aquesta excusa per fer néixer una pel·lícula en què ella ja estava de tornada i el seu fill entrava en escena", assegura des de Donostia.

L'obra competirà en el certamen donostiarra amb documentals dedicats a Juan Mari Arzak o Ricard Camarena. Raül Balam oferirà un sopar de cloenda d'aquesta edició del Culinary Zinema.