El director del Festival de Cinema Fantàstic de Sitges, Àngel Sala, ha anunciat que el certamen manté les mateixes dates per a octubre d'aquest any, però que treballen amb "una reducció d'aforaments al 50 per cent, menys pel·lícules i en incorporar un apartat virtual".

En una entrevista a EFE, Sala ha explicat que "en l'actualitat es treballa amb la possibilitat de celebrar el festival en les dates previstes, del 8 al 18 d'octubre, i amb una previsió de presencialitat molt alta, dins del que deixin els protocols sanitaris en aquestes dates".

Ha aclarit que preveuen "un festival al 50 per cent d'aforament, que serà el més probable per a aquestes dates", i que es mantenen a l'espera de possibles moviments pel que fa a protocols, "per incorporar-los segons el calendari de preparació de festival" .

Sala ha admès que "quan la situació semblava més complicada, si contemplem un festival enterament en digital", com han fet el festival D'A o el DocsBarcelona, però en el cas de Sitges "la programació en línia serà un complement, perquè arribin les pel·lícules a més gent, a aquests espectadors que no podran accedir a les sales a causa de la reducció d'aforaments. Aquesta via virtual també servirà a premsa i acreditats".

L'equip directiu del Festival de Sitges està en contacte aquests dies amb la governança del festival i les institucions que participen per "decidir un model de festival més o menys definitiu per a aquesta edició, tant a nivell pressupostari com d'estructura".

Adverteix el director del certamen barceloní que "si a mitjans de setembre aparegués una vacuna, no podríem fer gaires canvis, o si hi hagués un rebrot terrible ja veuríem què faríem, ja que la capacitat de reacció seria menor", però augura que "a partir de primers de juny tindrem un model estable" del que serà la propera edició.

L'organització de festival ja té pel·lícules seleccionades, continua visionant títols, però "el punt d'inflexió serà el mercat virtual del Festival de Cannes", anunciat per al 22-26 de juny, que els permetrà saber "quines pel·lícules estaran disponibles per al 2020 o si passen al 2021 ".

Descarta el director habilitar més sales de cinema durant el Festival a més de les existents de l'Auditori, els cinemes Prado i Retiro i l'espai Brigadoon, però "sí que hi haurà més repetició de sessions d'aquelles pel·lícules més demandades i això implicarà reduir el nombre de títols".

Àngel Sala assegura que "se salvaran totes les seccions, que tindran una representació important" i en conjunt pensa que el pròxim festival, "en lloc de les 170 pel·lícules habituals, tindrà una programació amb 110-120 films".

Per a la sala virtual, l'organització del certamen està considerant diverses plataformes expertes, però, aclareix, serà "un operador especialitzat en festivals en línia".

Confessa Sala que el Festival de Cinema de Sant Sebastià, amb qui té "vincles professionals i d'amistat", serà "una guia del que podrà passar, en estar tan a prop de Sitges serà el punt de referència" i conclou: "Afortunadament, estem en un moment temporal de l'any que ens fa suposar que tot pot anar millor".

Sitges, anuncia el seu director, serà un festival amb mesures de seguretat en el qual no faltaran màscares, distància de seguretat, ordenació d'entrades i sortides, mesures que "evidentment afectaran a esdeveniments multitudinaris del festival com les celebracions d'inauguració i clausura, o la popular Zombie Walk, per a la qual s'estan valorant opcions perquè es pugui assemblar una mica a la tradicional".

A més d'adaptar aquest cercavila multicolor a la nova normalitat, els fans del gènere podran gaudir, confirma Sala, de diverses pel·lícules en la programació amb els populars morts vivents.

L'aturada dels rodatges és, segons Sala, "el principal problema per al cinema, ja que tot i que la distribució, l'obertura de sales i de festivals s'anirà resolent, si no hi rodatges, el problema es veurà en 2021, i això implicarà que algunes estrenes d'aquest any es retardin a que ve perquè no hi hagi un buit de pel·lícules l'any que ve".

Partidari des de sempre de "la normalització de les plataformes televisives dins el mercat cinematogràfic", Sala ja va inaugurar la passada edició de Festival de Cinema de Sitges amb una pel·lícula de Netflix: "Les plataformes han arribat per quedar-se i encara més amb aquesta situació de confinament , i encara que el cinema en sala tradicional seguirà i ha de seguir existint, hem de pensar que el consum de cinema a casa també crea amants de cinema en sala".

Les plataformes, afegeix, s'han beneficiat en ocasions a films donant-los més difusió o una segona oportunitat que no van tenir en les sales, com la francesa "La jaqueta de pell de cérvol" o l'espanyola "El hoyo", que "es va estrenar en sales de manera limitada, però que en el seu pas per Netflix ha arrasat".

Confirma Àngel Sala que la propera edició del festival comptarà amb convidats i, pel que fa als guardons honorífics, estan pensant a distingir "algun talent nacional molt potent i altres premis amb agraïment en connexió directa o diferida".