Notícies | Cine

«Doctor Sueño»: L'ombra de Jack Torrance

Mike Flanagan adapta la seqüela de la mítica «El Resplandor», escrita pel mateix Stephen King
31-10-2019 22:46
0 vots
Ewan Mcgregor en un fotograma del film que signa Mike Flanagan imatge promocional

Ewan Mcgregor en un fotograma del film que signa Mike Flanagan imatge promocional

El Resplandor és un gran llibre, però no és la millor novel·la de Stephen King. El que sí que va aconseguir al seu dia és tenir una adaptació cinematogràfica que la corregia i millorava en nombrosos aspectes, fins al punt de convertir-se en una icona del cinema de terror contemporani. El film de Stanley Kubrick no ha agradat mai a l'escriptor, per les llicències que es prenia i per la seva tensa relació amb el cineasta, i de fet, uns anys després va apadrinar una (mediocre) adaptació televisiva per treure's el mal gust de boca. Però res, la de Kubrick continua reivindicant-se generació rere generació.

Potser per això el novel·lista es va rendir a l'evidència i si es llegeix la seva seqüela, Doctor Sueño, no hi ha dubtes que King hi valida d'una manera directa o indirecta els plantejaments de Kubrick. Ara la segona part arriba a la pantalla gran i, de nou, ho fa en mans d'un autor. Mike Flanagan, responsable de joies com la sèrie La maldición de Hill House, firma una pel·lícula que al llarg de dues hores i mitja explora l'imaginari d' El Resplandor sense perdre de vista les evolucions modernes del gènere. I veient les primeres crítiques (inclosa la del mateix King, que la considera de les millors adaptacions mai fetes d'un text seu) queda clar que Flanagan s'ha sortit amb la seva.

A Doctor Sueño ens retrobem amb Danny Torrance molts anys després que el seu pare Jack perdés el cap en aquell hotel de muntanya on pretenia escriure una novel·la. Danny ara és un adult que ha heretat la tendència a l'alcoholisme i a l'autodestrucció, i que no pot treure's del cap els fets que li van capgirar la vida. Els seus traumes cobren una vivesa inesperada quan coneix una nena a qui persegueixen uns misteriosos viatgers.

El film de Mike Flanagan dissol les fronteres entre realitat i somni per construir una faula que no es limita a viure de l'estela de l'original, i que en alguns moments recorda poderosament altres títols del director com Oculus i El juego de Gerald.

El repartiment de la pel·lícula, esplèndid, el formen Ewan McGregor, Rebecca Ferguson, Zahn McClarnon, Alex Essoe, Bruce Greenwood, Catherine Parker, Robert Longstreet, Carel Struycken i el veterà Carl Lumbly, el Marcus Dixon de la sèrie Alias.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook