Notícies | Cine

Lamber Wilson es posa a la pell de Jacques Cousteau

El film «Jacques» és una biografia que exposa llums i ombres sobre el popular oceanògraf
14-09-2017 21:57
0 vots
Lambert Wilson en un fotograma del film que dirigeix Jérôme Salle imatge promocional

Lambert Wilson en un fotograma del film que dirigeix Jérôme Salle imatge promocional

No hi ha dubte que qui més qui menys va descobrir les belleses que oculta el fons marí gràcies als documentals que s'emetien a la televisió on un senyor prim amb una inconfusible gorra de llana vermella navegava incansablement per mars i oceans a bord d'un vaixell anomenat Calypso. Jacques Yves Cousteau va ser, però, molt més que un simple capità de vaixell: va saber estar en el lloc oportú i en el moment adequat quan les necessitats ho requerien, ja fos per trobar finançament per als seus projectes o per, fins i tot, manipular la gent del seu entorn per sempre sortir-se amb la seva. Més ombres que no pas llums i que, arran de la seva mort l'any 1997, no van fer res més que eixamplar-se.

Jacques, ambiciós film que el cineasta francès Jérôme Salle ha anat covant al llarg de gairebé cinc anys, pretén encarar-se amb l'home que hi havia rere la figura d'un mite que s'anava expandint en la mateixa mesura que ho feien les seves expedicions i la seva empatia mediàtica. D'aquesta manera, i prenent com a base argumental la biografia que van escriure el seu fill Jean-Michel i el seu etern company de viatges Albert Falco, Jacques ens mostra facetes brillants de l'oceanògraf com el seu interès per crear un escafandre que gaudís de total autonomia i l'obsessió per sublimar l'art del documental marí (cal recordar que el seu film Le monde du silenci, dirigit juntament amb Louis Malle, va aconseguir la Palma d'Or a Canes i l'Oscar de Hollywood l'any 1955), de la mateixa manera que incideix en les seves turbulentes relacions familiars, especialment amb la seva dona i els seus fills. Personatge esquerp i narcisista, Costeau va esdevenir un autèntic turment per a la seva parella Simone (de la qual se sap a hores d'ara que va tenir un alt grau de protagonisme en les investigacions i les filmacions que realitzava el seu marit) i per als seus dos fills: Philippe (que moriria l'any 1979 en un accident d'hidroavió) i Jean-Michelle, el qual fou ignorat pel seu propi pare al llarg de nombrosos anys.

Amb l'actor Lambert Wilson posant-se en la pell de Costeau, Jacques té també la participació d'Audrey Tautou en el paper de la seva dona, Simone, i de Pierre Niney ( Yves Saint Laurent) com el seu fill Philippe.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook