Notícies | Cine

CRÍTICA: «Pàtria» és una raresa que es mereix una oportunitat

«Pàtria» parteix d'un concepte atractiu i d'un tractament intermitentment interessant.
14-06-2017 16:55
0 vots
Miquel Sitjar en un fotograma Imatge promocional

Miquel Sitjar en un fotograma Imatge promocional

La figura llegendària d'Otger Cataló encara resta força desconeguda en el nostre país. Aquest cavaller, que va alliberar el segle VIII les terres catalanes dels sarraïns, fou reivindicada en el segle XV pel monjo i historiador Pere Tomic. La història d'aquestes dues personalitats vertebra Pàtria. La llegenda d'Orger Cataló i els nou barons de la fama, una insòlita mostra de cinema èpic rodada al nostre país amb molt d'entusiasme i pocs mitjans (no va tenir ni subvencions oficials).

El cineasta Joan Frank Charansonnet ha signat una epopeia mítica que s'emmiralla clarament en films tan memorables com Excalibur (Boorman, 1981) i Braveheart (Gibson, 1995). Del primer adopta un to declaradament fantàstic i màgic i del segon una vehemència patriòtica. Pàtria... és molt lluny, creativament, dels seus models, però s'ha de reconèixer que el cineasta ha aixecat un projecte obertament suïcida amb la lloable intenció de recrear (i reivindicar) a la pantalla gran la tradició popular dels Països Catalans.
L'ambició de la proposta supera en moltes seqüències Charansonnet, que, d'altra banda, no ha disposat del pressupost adequat per a una producció d'aquestes caracterítiques. No obstant això, i més enllà de les fòbies i fílies extracinematogràfiques que pugui aixecar aquesta pel·lícula (estrenada en un moment històric especialment paradigmàtic), Pàtria parteix d'un concepte atractiu i d'un tractament intermitentment interessant. Som davant d'una vertadera raresa, limitada però cridanera que es mereix indubtablement una oportunitat en un circuit comercialment ultracompetitiu.

«Pàtria» entra en el 'top 20' de la taquilla espanyola

Pàtria. La llegenda d'Otger Cataló i els nou barons de la fama, que va arribar a més de 40 sales de cinema divendres passat, s'ha convertit, durant els tres primers dies d'exhibició, en la primera pel·lícula estrenada només a Catalunya que ha conquerit el top 20 de la taquilla espanyola: els espectadors l'han col·locat en el número 17 del rànquing i ha estat el film espanyol més vist malgrat estrenar-se únicament en sales catalanes, entre aquestes al Teatre Patronat de Berga i al Multicinemes Bages Centre de Manresa.
Segons el director de la pel·lícula, Joan Frank Charansonnet, «mai una pel·lícula popular havia arribat tan lluny sense suports oficials i, a més, tenint en compte que s'ha autodistribuït per part de la mateixa productora DejavuFilms en un esforç sense precedents per estar present a tota la geografia catalana».
Segons dades de l'auditora especialitzada en cinema ComScore, Pàtria ha tingut una recaptació mitjana de 677 euros per sala i ha arriban als 3.000 euros en alguns cinemes, una dada que, segons Joan Frank Charansonnet, «és tan èpica com la mateixa temàtica de la pel·lícula».
Rodada en gran part al Berguedà, la propera parada internacional de Pàtria serà el dia 19 de juny a l'estrena a Perpinyà al cinema Le Castellet amb presència del director i de bona part dels actors. A Manresa continuarà a la cartellera, aquest cap de setmana arribarà a Solsona i a Berga es podrà tornar a veure el 24 i 25 de juny.

Fitxa:

·Espanya, 2017. 103 min. Drama històric.  
Direcció: Joan Frank Charansonnet. Guió: Pau Gener i Joan Frank Charansonnet. Intèrprets: Boris Ruiz, Miquel Sitjar, Miquel Gelabert, Joan Massotkleiner, Àngels Bassas, Ali El Aziz, Joan Frank Charanssonet.
Pantalles: Bages Centre (Manresa).
 

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook