Notícies | Críticas de Cine

CRÍTICA | «Rocketman», un musical fastuós i personal

El 'biopic' d'Elton John guanya per golejada el de Freddy Mercury
18-06-2019 10:07
0 vots
 IMATGE PROMOCIONAL

IMATGE PROMOCIONAL

Rocketman serà comparada irremeiablement amb Bohemian Rhapsody, un dels fenomens de la temporada. Ambdues pel·lícules son biopics d'estrelles del rock que van irrompre explosivament en els setanta, i , a més, estan rodades pel mateix director. Tanmateix, hi han diferències substancials entre les dues: Rocketman acaba guanyant per golejada la tòpica Bohemian Rhapsody.

El film reconstrueix les primeres quatre dècades d'Elton John, el famós cantant britànic. L'esquema clàssic de l'ascensió, la caiguda i la resurrecció d'una llegenda musical està plasmat amb una estructura certament original i revulsiva. Tot un seguit de flashbacks (salts cap enrere en el temps) recreen una trajectòria personal i artística tan turmentada com intensa. Es prescindeix, així, intel·ligentment d'una narrativa lineal, però si el resultat final és certament estimulant és, sobretot, perquè, a diferència de la majoria de les pel·lícules biogràfiques, està concebuda integralment com un musical.

La seva brillant posada en escena renuncia a un tractament convencional (no es dedica a les filmacions dels concerts de la seva estrella), i beu en les fonts del musical clàssic amb unes coreografies electritzants, sumptuoses i inventives, que saben plasmar perfectament el caos íntim d'Elton John amb un deliri surrealista (la prodigiosa seqüència que i·llustra la cançó que dona títol a la cinta). D'altra banda, l'abordatge del vessant més fosc del protagonista destaca per la seva franquesa i s'allu-nya, igualment, de qualsevol inclinació tova o tremendista.

El director britànic no ha pogut evitar alguns dels llocs comuns dels biopics, al tram final especialment, però, no obstant això, ha cuinat un musical tan fastuós i personal com subjugador. No cal ser un fan d'Elton John per deixar-se arrossegar per una cascada portentosa d'emocions i melodies que reivindica oportunament l'essència fantàstica del musical.

Rocketman. Gran Bretanya, 2019. Biografia, comèdia musical. 121 minuts. Direcció: Dexter Fletcher. Guió: Lee Hall. Intèrprets: Taron Egerton (Elton John), Jamie Bell (Bernie Taupin), Richard Madden (John Reid), Bryce Dallas Howard (Sheila Eileen), Steven Mackintosh (Stanley), Gemma Jones (Ivy), Kamil Lemieszewski (Dr. Maverick), Stephen Graham (Dick James). Pantalles: Bages Centre (Manresa)

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook