Notícies | Críticas de Cine

CRÍTICA | Pawlikowski regala amb «Cold war» una autèntica obra mestra

21-10-2018 22:01
0 vots
«Cold war». Imatge promocional

«Cold war». Imatge promocional

I da, un títol tan excels com multipremiat, va constituir el retorn triomfal al seu país natal de Pawel Pawlikowski, un director polonès instal·lat d'ençà l'adolescència a la Gran Bretanya Aquest gran realitzador tenia, doncs, el llistó molt alt a l'hora d'afrontar el seu següent projecte. Però l'autor de Last Resort no només ha superat un repte especialment difícil, sinó que, a més, ens ha regalat una obra mestra.

Cold War recull, d'entrada, algunes similituts (ambientals i expressives) respecte al seu llargmetratge anterior. La seva nova obra també indaga en la realitat polonesa dels anys de la postguerra i ho fa igualment amb una fotografia en blanc i negre i un format quadrat de la pantalla. Però les seves intencions i el seu tractament són ostensiblement diferents. El film narra la història d'amor apassionant i impossible entre la Zula, una noia amb un esperit indòmit i un passat fosc, i el Víctor, un músic seriós que investiga la cultura popular. Cold War, inspirada lleugerament en la vida dels pares del cineasta, aprofundeix al llarg de diferents dècades i escenaris en la passió arravatadora d'uns amants que no poden viure ni junts? ni separats. El context històric i polític (repressiu i asfixiant) està present, però Pawlikowski prefereix teixir un melodrama romàntic d'alt voltatge que s'aferma en una sensibilitat extremadament depurada. La vibració lírica més bella i esquinçada brolla en cadascuna de les imatges d'un relat desesperat i estremidor, conduït admirablement per una parella excepcional (la incommensurable Joanna Kulig i el sobri Tomasz Kot), que fusiona magistralment classicisme i modernitat. Cold War es tanca amb una seqüència tan sublim com corprenedora: un final de traca i mocadors per a una de les perles més grans que ens ha donat el cinema en els últims anys. Pawlikowski vola cada cop més amunt.

Cold War Polònia, Gran Bretanya i França, 2018. Drama romàntic. 87 minuts. Direcció i guió: Pawel Pawlikowski. Intèrprets: Tomasz Kot (Wiktor), Joana Kulig (Zula), Agata Kulesza (Irena), Borys Szyc (Kaczmarek). Pantalles: Bages Centre (Manresa)

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook