Notícies | Críticas de Cine

CRÍTICA | «Origen», múscul i ànima en una fantasia

La propera estrena de «Tenet» ha permès recuperar el festí per als sentits que és aquest puzle subjugador de Christopher Nolan
23-08-2020 21:02
0 vots
Leonardo DiCaprio i Ellen Page protagonitzen «Origen» IMATGE PROMOCIONAL

Leonardo DiCaprio i Ellen Page protagonitzen «Origen» IMATGE PROMOCIONAL

Tenet serà la primera superproducció que s'estrenarà a l'era de la pandèmia. I per preparar aquest esdeveniment cinematogràfic, que es produirà a final d'agost, les pantalles cinematogràfiques han recuperat un dels títols més paradigmàtics del seu autor, Origen, presentat fa una dècada. Christopher Nolan és un dels pocs directors que mantenen en un Hollywood cada vegada més desnaturalitzat la flama encesa d'un cinema impactant i intel·ligent alhora.

Origen, rodada després de l'esplèndida El caballero oscuro, ens parla d'uns professionals molt singulars. Cobb, traumatitzat per una tragèdia íntima, lidera un grup que està especialitzat a endinsar-se en els somnis de les altres persones per robar-los les seves idees. Nolan, que té una predilecció especial pels thrillers laberíntics i les trames multidimensionals –recordem l'inoblidable Memento–, configura un univers oníric, en què els seus personatges transiten contínuament, en un joc abismal, en els límits entre el conscient i el subconscient.

La cinta ens fascina perquè el seu inventiu disseny visual –la portentosa arquitectura dels cosmos generat pel protagonista– està al servei d'un puzle subjugador i apassionant –un viatge singular i excitant pels meandres més sinuosos de la ment– que funciona amb la precisió immaculada d'un rellotge suís.

La pel·lícula fusiona la brillantor formal del millor cinema adrenalínic –la planificació mil·limètrica i aclaparadora de totes les seqüències d'acció– i la sensibilitat evocadora i refinada d'un esperit indagador que està molt atent a qualsevol detall expressiu i dramàtic. El cineasta anglès torna a conciliar, doncs, múscul i ànima en una fantasia parapsicològica i polièdrica, tan ambiciosa com rodona, interpretada per un repartiment en estat de gràcia (encapçalat pel gran Leonardo DiCaprio). Un veritable festí per a tots els sentits.

Origen Regne Unit, Estats Units, 2010. Ciència-ficció. 150 minuts. Direcció i guió: Christopher Nolan. Música: Hans Zimmer. Intèrprets: Leonardo DiCaprio (Cobb), Ken Watanabe (Saito), Joseph Gordon-Levitt (Arthur), Marion Cotillard (Mal), Ellen Page (Ariadne), Tom Hardy (Eames), Cillian Murphy (Robert Fischer Jr.), Tom Berenger (Browning), Michael Caine (Miles), Dileep Rao (Yusuf).

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook