Notícies | Críticas de Cine

CRÍTICA | McQueen la torna a encertar amb «Viudas»

La trama que oscil·la entre el thriller estilitzat, la crítica social i el drama íntim
17-12-2018 11:44
0 vots
 Imatge promocional

Imatge promocional

Steve McQueen s'erigeix en un dels realitzadors britànics més potents, ambiciosos i destacables de l'última dècada. Després de dos títols estremidors i magnífics (Hunger i Shame), es va consagrar oficialment amb l'oscaritzada 12 años de esclavitud, que, no obstant això, estava uns esglaons per sota de les seves cintes precedents. El seu nou treball adapta una sèrie televisiva anglesa dels vuitanta i relata l'intriga protagonitzada per les tres vídues d'uns delinqüents morts en el darrer atracament; unes dones que es veuen obligades a assumir una operació molt perillosa per poder pagar uns deutes compromesos.

Chicago ha substituït l'escenari original (Londres), i els seus carrers (i els seus conflictes) juguen un paper essencial en una trama que oscil·la entre el thriller estilitzat, la crítica social i el drama íntim. Viudas passa d'un registre a un altre amb una ostensible fluidesa i coherència. I McQueen segueix indagant, com en els seus llarmgetratges anteriors, en les tenebres internes d'uns éssers turmentats i ambigus. El director anglès ens embolcalla amb una posada en escena que combina l'elegància visual i una rotunditat dramàtica. Viudas és un thriller diferent i feminista perquè, malgrat incorporar les convencions del gènere (la preparació i l'execució d'un robatori), està més interessat en el dibuix ombrívol i realista de la transformació d'unes dones humilidades i despreciades pels seus marits que decideixen valentment trencar les regles del joc d'un univers profundament masclista i despietat. Una excel·lent (i corprenedora) Viola Davis encapçala el brillant repartiment d'un còctel explosiu, tan impactant com edificant, en què la mirada perspicaç i distant d'un estranger ens proporciona una visió dels Estats Units especialment punyent i cruenta. Hi ha alguna fissura però el balanç final és certament estimulant i recomanable.

VIUDAS. Estats Units, 2018. Drama. 128 minuts. Direcció: Steve McQueen. Guió: Gillian Flynn i Steve McQueen. Intèrprets: Viola Davis (Veronica), Michelle Rodriguez (Linda), Elizabeth Debicki (Alice), Cynthia Erivo (Belle), Colin Farrell (Jack Mulligan). Pantalles: Bages Centre (Manresa), Ateneu (Igualada), Guiu (La Seu) i Yelmo (Abrera).

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook