Notícies | Críticas de Cine

CRÍTICA | «Los muertos no mueren» és sucosa

Fantasia apocalíptica amarada d'una càrrega de denúncia
04-07-2019 08:22
0 vots
Un fotograma del film Imatge promocional

Un fotograma del film Imatge promocional

Jim Jarmusch ha escrit algunes de les pàgines més prodigioses i memorables del cinema d'autor de les últimes quatre dècades. Un realitzador excepcional que s'ha atrevit a oferir lectures intensament personals amb uns resultats superlatius de tot un seguit de gèneres clàssics (el thriller, el western, el fantàstic). Una de les seves obres majors, Només els amants sobreviuen, ens proporcionava una visió poètica i malencònica del cinema de vampirs. El seu nou llargmetratge incideix igualment en el gènere de terror, però la seva mirada és radicalment diferent. L'escenari de Los muertos no mueren és un poblet genuïnament estatunitenc, Centerville, que es transforma estranyament quan els morts tornen a la vida i esdevenen uns éssers perillosament depredadors.

Aquesta fantasia apocalíptica està amarada d'una càrrega de denúncia (el fracking és la responsable de l'existència dels zombies), però aquest missatge ecologista té un embolcall tan irreverent com distès. El creador de Dead Man s'ha pres un respir (els grans directors també tenen dret a fer-ho) i ha concebut un divertiment decididament gamberro, una comèdia terrorífica farcida de nombroses picades d'ullet cinèfiles (homenatges a la mítica La noche de los muertos vivientes i a la seva pròpia carrera). Tota la cinta està banyada d'un humor sorneguer, marca de la casa, però aquesta vegada la peculiar ironia del mestre de Paterson es decanta pel vessant més lleuger i juganer. Una festa fúnebre, amb un component marcadament autoparòdic, en què hi participen gustosament una plèiade de rostres familiars de la seva filmografia: Tilda Swinton, Bill Muray, Iggy Pop, Tom Waits€

Los muertos no mueren està lluny de les millors creacions del seu artífex (hi sobrevola contínuament l'autocomplaença), però, no obstant això, gaudirem d'una broma tan sucosa com intel·ligent: un Jarmusch sempre és un Jarmusch.

Los muertos no mueren
Estats Units, 2019. Comèdia, terror. 105 minuts. Direcció i guió: Jim Jarmusch. Intèrprets: Bill Murray (Cliff Robertson), Adam Driver (Ronald Peterson), Tilda Swinton (Zelda Winston), Chloë Sevigny (Mindy Morrison), Steve Buscemi (granger Miller), Danny Glover (Hank Thompson), Caleb Landry Jones (Bobby Wiggins), Rosie Perez (Posie Juarez). Pantalles: Bages Centre (Manresa).

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook