Notícies | Críticas de Cine

CRÍTICA | «La boda de Rosa», senzilla però distingida

La comèdia feminista aplega els punts forts d'Icíar Bollaín: se sustenta en uns personatges magníficament construïts i interpretats
08-09-2020 21:16
0 vots
Paula Usero i Candela Peña en una escena de la pel·lícula IMATGE PROMOCIONAL

Paula Usero i Candela Peña en una escena de la pel·lícula IMATGE PROMOCIONAL

La trajectòria artística d'Icíar Bollaín, com a actriu i realitzadora, està associada a algunes de les pel·lícules més paradigmàtiques del cinema espanyol rodat en les últimes quatre dècades (va debutar quan només tenia quinze anys en la magistral El Sur, del gran Víctor Erice). La seva obra darrere la càmera està presidida per una mirada femenina, un tractament realista i un compromís social.

La creadora madrilenya (ha signat peces tan rellevants com Flores de otro mundo i Te doy mis ojos) sempre ha volgut conciliar les seves aspiracions crítiques amb un cinema accessible al gran públic. I la seva lloable voluntat de fusionar qualitat artística i esperit popular (una combinació necessària i cada cop més inusual) es concreta ara a La boda de Rosa, que aborda la revolta pacífica però decidida d'una dona summament atrafegada que decideix apartar-se d'una quotidianitat vertiginosa i recuperar la seva identitat. La decisió de deixar la feina i engegar un nou projecte laboral anirà acompanyada d'un esdeveniment (un casament vertaderament singular) que desconcertarà la seva família.

El retrobament de Bollaín amb la gran Candela Peña (va protagonitzar fa 25 anys el debut com a directora de la primera, Hola, ¿estás sola?) ha impulsat una comèdia feminista i reivindicativa que aplega tots els punts forts de l'autora espa-nyola. La boda de Rosa està molt ben armada i se sustenta en uns personatges magníficament construïts i interpretats per un repartiment excel·lent i en estat de gràcia (Candela Peña, Nathalie Poza, Sergi López?). Reflexió i diversió conflueixen harmònicament en una crònica costumista, tan àgil com vigorosa, que ens demostra la perspicàcia i l'autenticitat de la creadora madrilenya per abordar les emocions i les inquietuds més properes. Senzilla però distingida.

La boda de Rosa Espanya, 2020. Comèdia. 97 minuts. Direcció: Icíar Bollaín. Guió: Icíar Bollaíni Alicia Luna. Intèrprets: Candela Peña (Rosa), Sergi López (Armando), Nathalie Poza (Violeta), Paula Usero (Lídia), Ramón Barea (Antonio), Xavo Giménez (Rafa), Maria José Hipólito (Laura), María Maroto (Ana), Eric Francés (Manuel), Lucín Poveda (Lolín). Música: Vanessa Garde. Fotografia: Sergi Gallardo, Beatriz Sastre. Pantalles: Bages Centre (Manresa).

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook