Notícies | Críticas de Cine

CRÍTICA | «Joker» i Phoenix, de matrícula d'honor

Qui es podia imaginar que l'autor de «Resacón en Las Vegas» ens regalaria un dels grans títols de la temporada?
13-10-2019 22:26
0 vots
Fotograma del film | IMATGE PROMOCIONAL

Fotograma del film | IMATGE PROMOCIONAL

Qui es podia imaginar que Todd Philips, autor de gamberrades com Resacón en Las Vegas i Juego de armas, ens regalaria un dels gran títols de la temporada? Joker irromp com l'obra major d'un cineasta menor. I ho fa tocant, encara que d'una forma molt obliqua, una de les fórmules més sovintejades (i degradades) dels últims temps, el cinema inspirat en els còmics.

Joker explora la gènesi del personatge que esdevindrà la nèmesi de Batman. El film ens apropa a un ésser malalt i torturat, Arthur, que sobreviu en una ciutat a punt d'esclatar. El llargmetratge es basa en el conegut malvat de DC Comics, però, sortosament, no té res a veure amb el gruix del cine de superherois. Philips s'ha desmarcat radicalment de les convencions del subgènere, començant per una descripció realista de la llegendària Gotham, i ens arrossega a l'univers marginal i adolorit d'Arthur amb una mirada tan audaç i personal com contundent.

El nord-americà ha fet un salt creatiu impressionant. Les entremaliadures simpàtiques i inofensives han donat pas a una odissea delirant, revulsiva i tremendament brillant. La seva visió extremadament original i agosarada ni condemna ni lloa la conducta políticament incorrecta del protagonista, que va projectant la ràbia infinita d'un perdedor i d'una classe social sistemàticament menyspreats per les elits (representades per una estrella televisiva i el candidat a l'alcaldia, el pare de Batman, repel·lents).

Un immens Joaquim Phoenix broda un dels seus millors papers. Fa un Joker patètic i pertorbador, polièdric i indesxifrable, capaç de commoure'ns i d'aterrir-nos. Agafeu-vos bé i gaudiu/patiu d'una experiència d'alt voltatge: incendiària, subversiva i imprescindible.

JOKER Estats Units, 2019. Drama. 122 min. Direcció: Todd Phillips. Guió: T. Phillips i Scott Silver. Intèrprets: Joaquin Phoenix (Arthur Fleck / Joker), Robert De Niro (Murray Fran-klin), Zazie Beetz (Sophie Dumond), Frances Conroy (Penny Fleck), Brett Cullen (Thomas Wayne), Shea Whigham (detectiu Burke), Bill Camp (detectiu Garrity). Pantalles: Bages Centre (Manresa) i Yelmo (Abrera).

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook