Notícies | Críticas de Cine

CRÍTICA | «Érase una vez en... Hollywood», Un còctel embogit i llaminer

Quentin Tarantino signa el seu treball més interessant d'ençà de «Jackie Brown» i que fa una mirada declaradament nostàlgica al món del cinema
24-08-2019 21:00
0 vots
 IMATGE PROMOCIONAL

IMATGE PROMOCIONAL

Tota la filmografia de Quentin Tarantino respira una cinefília poderosa, però en el seu darrer llargmetratge aquesta passió està en el mateix cor de la narració. Érase una vez en? Hollywood és una declaració d'amor al cinema que es concentra en un espai (Los Angeles) i en un temps (el 1969) molt precisos. I no és casual aquesta elecció perquè la seva mirada declaradament nostàlgica atrapa el lloc i el moment en què es va produir l'efervescència del nou cinema americà. Un any paradigmàtic que també marcà l'èxtasi (el festival de Woodstock) i l'agonia (la massacre de Charles Manson) del somni dels seixanta.

Els protagonistes són dues figures imaginàries: Rick Dalton, un actor en crisi que malda per adaptar-se als nous temps, i el seu inseparable col·laborador, Cliff Booth. El polèmic creador creu vehementment que el cinema és capaç de transformar la realitat. El seu mateix títol, que desprèn una aroma de conte, ja ens anuncia que som davant d'un còctel embogit i llaminer, tan atractiu com desigual, que fusiona evocació i fabulació, història i llegenda, màgia i sordidesa. Érase una vez en? Hollywood s'erigeix en el treball més interessant de Tarantino d'ençà de Jackie Brown.

El realitzador nord-americà està lluny de les seves obres magnes ( Reservoir Dogs i Pulp Fiction), però s'ha desempellegat del narcisisme insofrible que havia degenerat en els últims anys fins a la hipèrbole més irritant (l'avorridíssima Los odiosos ocho). Encara hi sobren algunes disgressions massa autocomplaents, però el conjunt –amarat d'un classicisme (la història d'amistat masculina entre Cliff i Rick)– sembla fins i tot mesurat respecte de films anteriors. Leonardo DiCaprio i Brad Pitt aporten un magnetisme inqüestionable, però els fragments més inspirats són aquells que ens apropen a la figura de la malaguanyada Sharon Tate; uns plans deliciosos que irradien una calidesa irresistible.

Érase una vez en... hollywood Estats Units, 2019. Drama, comèdia. 161 minuts. Direcció i guió: Quentin Tarantino. Intèrprets: Leonardo DiCaprio (Rick Dalton), Brad Pitt (Cliff Booth), Margot Robbie (Sharon Tate), Timothy Olyphant (James Stacy), Al Pacino (Marvin Shwarz), Dakota Fanning (Lynette Fromme), Kurt Russell (Randy). Pantalles: Bages Centre (Manresa) i Yelmo (Abrera).

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook