Notícies | Críticas de Cine

CRÍTICA | Chazelle vola molt amunt un altre cop amb «First Man»

El director de Whiplash es concentra a explorar el vessant més íntim de Neil Armstrong
24-10-2018 09:40
0 vots
 Imatge promocional

Imatge promocional

Neil Armstrong (1930-2012) és una de les icones inqüestionables del segle XX. El primer home que va trepitjar la Lluna es convertí oficialment en el gran heroi americà, però el famós astronauta sempre fugí d'aquest arquetip. Per què? Damien Chazelle intenta respondre l'interrogant amb una reconstrucció summament rigorosa, austera i severa dels anys cabdals (entre el 1961 i el 1969), en els àmbits personal i professional, de la vida del personatge, que, paradoxalment, no havia tingut gaire protagonisme cinematogràfic.

First Man es desmarca d'altres produccions de Hollywood (com Elegidos para la gloria i Apolo XIII) que també tracten les epopeies de la NASA, perquè el director ha adoptat un punt de vist tan audaç com personal. El seu quart llargmetratge no és una crònica èpica i glorificadora, inflamada d'americanisme, al contrari.

El director de Whiplash es concentra a explorar el vessant més íntim d'Armstrong, que apareix com un ésser introvertit, taciturn i traumatitzat per la mort de la filla. First Man posseeix, així, una dimensió totalment antiheroica perquè atrapa amb una sensibilitat penetrant i mesurada el turment interior d'un home adolorit. Les escenes casolanes, tan sòbries com implacables, es complementen perfectament amb les seqüències que reprodueixen els diferents vols de Neil amb un realisme tan claustrofòbic com inusual.

No hi ha ni un indici de grandiloqüència ni de sentimentalisme, en l'atrevida recreació d'una odissea que evita els tics més efectistes i complaents (no apareix ni el moment de la bandera). Chazelle ha estat valent perquè després de fer cim amb La La Land ha deixat enrere el seu reeixit registre (exuberant i càlid) i mostra que és un cineasta de volada.

First man (el primer hombre). Estats Units, 2018. Drama, biografia. 140 minuts. Direcció: Damien Chazelle. Guió: John Singer, a partir del llibre de James Hansen. Intèrprets: Ryan Gosling (Neil Armstrong), Claire Foy (Janet Armstrong), Jason Clarke (Ed White) i Kyle Chandler (Deke Slayton). Pantalles: Bages Centre (Manresa) i Multicines (Abrera).

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook