Notícies | Críticas de Cine

CRÍTICA | «Abuelos», víctima d'un empatx de bonisme

L'enèsima oportunitat perduda del cinema espanyol per capbussar-se amb garanties en les problemàtiques socials del segle XXI
15-10-2019 21:35
0 vots
Imatge promocional

Imatge promocional

Abuelos constitueix l' opera prima del realitzador Santiago Requejo, que s'estrenà en el darrera edició del Festival de Màlaga. El seu protagonista, Isidro, té un futur laboral més que negre perquè als cinquanta-nou anys ja en fa dos que està a l'atur. Decideix muntar un negoci (una llar d'infants) amb dos amics: Roberto, un escriptor reeixit de novel·les romàntiques, i Desiderio, un jubilat amb ganes d'acció. El director espanyol ha rodat una comèdia social que posa el focus en un dels col·lectius (els més grans de cinquanta anys) que han quedat exclosos del mercat laboral després de la crisi devastadora que s'inicià fa una dècada.

Requejo és més a prop de les faules idealistes de Frank Capra que de les cròniques aspres de Ken Loach. I així, aposta per un realisme suau i simpàtic que suavitza convenientment les arestes a l'hora de desenvolupar un conflicte actual i punyent. Abuelos acaba sent víctima, com moltes altres propostes recents que toquen qüestions candents, d'un empatx de bonisme. Requejo desactiva gradualment l'interès de la seva narració, que esdevé només un retaule quotidià massa plàcid i agradable. El director espanyol no posseeix tampoc la vareta màgica del mític Capra per transformar un drama social en una faula encisadora. Només resta un producte benintencionat per a tots els públics, però de poca volada, que desaprofita una idea estimulant (quina resposta dona el sistema neocapitalista als que ja no hi tenen cap cabuda?). El bon rotllo més adotzenat es menja la premissa en una trama domèstica que salva parcialment el seu magnífic repartiment, amb uns inspirats Iglesias, Álvarez i Barea. L'enèsima oportunitat perduda del cinema espanyol per capbussar-se amb garanties en les problemàtiques socials del segle XXI.

Abuelos Espanya, 2019. Comèdia dramàtica. 98 minuts. Direcció: Santiago Requejo. Guió: Javier Lorenzo i Santiago Requejo. Intèrprets: Carlos Iglesias, Roberto Álvarez, Ramon Barea, Ana Fernández, Mercedes Sampietro, Eva Santolaria, Raúl Fernández de Pablo. Pantalles: Bages Centre (Manresa).

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook