Notícies | Agenda

El romànic recupera la millor cara

La Diputació de Barcelona explica la seva tasca de restauració i se centra en tres edificis de la Catalunya Central
14-02-2020 16:28
0 vots
El castell de Boixadors és un dels casos tractats en la mostra Diputació de Barcelona

El castell de Boixadors és un dels casos tractats en la mostra Diputació de Barcelona

La seu central de la Diputació de Barcelona acull fins a mitjan maig l'exposició El romànic del temps d'Oliba. Castells, esglésies i monestirs restaurats per la Diputació de Barcelona, en què mostra la seva tasca de conservació, mitjançant el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL). El diputat d'Infraestructures i Espais Naturals de la Diputació, Pere Pons, va destacar en l'acte inaugural que la mostra visualitza la tasca que porta a terme l'ens provincial «i que sovint no es veu». També va remarcar la tasca de l'SPAL, un servei «tenaç» amb més de 100 anys d'història que va ser creat el 1914 per la Diputació de Barcelona, quan era presidida per Enric Prat de la Riba.

L'exposició mostra, mitjançant documents gràfics, maquetes i peces originals, les característiques arquitectòniques i funcionals de diferents edificis romànics de la demarcació, exemplificats en tres casos de la Catalunya Central: el castell de Boixadors, de Sant Pere Sallavinera, l'església de Santa Maria de Matadars, al Pont de Vilomara i Rocafort, i el monestir de Sant Llorenç, de Guardiola de Berguedà.
La mostra té com a fil conductor la figura de l'Abat Oliba, coetani de l'aparició de l'art romànic i que en els seus vessants com a noble, bisbe i abat va impulsar la construcció i reforma d'edificis d'aquest estil.

Mitjançant l'SPAL, la Diputació ha intervingut en 33 castells, 135 esglésies i 14 monestirs romànics i en els seus últims pressupostos destina una inversió anual en actuacions en patrimoni arquitectònic de 4,7 milions d'euros.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook