Notícies | Agenda

La festa reivindica la dona traginera

Elena Permanyer és la primera banderera de la història: «Visc a Barcelona però em sento molt a gust a Balsareny»
13-02-2020 19:06
0 vots
Un dels carros participants a la cavalcada dels Traginers, l'any passat arxiu/mireia arso

Un dels carros participants a la cavalcada dels Traginers, l'any passat arxiu/mireia arso

Balsareny reivindicarà la dona traginera en aquesta 77a edició de la festa. Per primera vegada a la història la banderera serà una dona. Es tracta d'Elena Permanyer, nascuda a Barcelona el 1956, molt vinculada a la festa. Viu a la capital catalana però la seva infància va estar lligada a Les Collades, un mas que va comprar la seva família i on passava els estius i els caps de setmana. D'aquí el seu vincle amb Balsareny. Explica que no es perd cap festa dels Traginers: «No visc a Balsareny però hi tinc el cor. Per això per a mi és un orgull ser la banderera d'enguany. Estic molt agraïda», remarca Elena Permanyer.

La dona també és protagonista del cartell i del programa de la festa, amb una imatge d'una traginera guiant un cavall amb la seva càrrega. «Les dones tragineres també tenien una paper destacat, i és una manera de retre'ls homenatge», explica Dafne Molina, de la comissió dels Traginers. El gremi dels traginers va ser un dels que van tenir més importància a la zona. Amb mules, ases o cavalls vorejaven el riu Llobregat per transportar mercaderies entre la Catalunya Central i el Pirineu.

Actes per a infants i joves

La Cavalcada Jove d'aquest dissabte tindrà uns 250 participants

La desfilada d'animals, carros i traginers en versió juvenil es farà aquest dissabte al matí i serà un dels plats forts de la jornada d'aquest dissabte. Hi participaran una quinzena de traginers, uns deu carros amb canalla, i una vintena de rucs i ponis acompanyats d'infants i joves, així com també altres genets. Unes 250 persones protagonitzaran la Cavalcada Jove. Segons Xavi Vall, de la comissió organitzadora, «té molt èxit i cada any creix. Estem molt contents del planter que té els Traginers». Per participar és obligatori signar una autorització (traginersbalsareny.cat)

A la tarda, el joc de les anelles dalt d'un poni, un ruc o una mula serà un dels atractius. Una altra de les propostes que atrau molt jovent és la Ruta del Traginer, que es farà aquesta nit i recorrerà diferents bars del poble. La festa es completa amb correfoc i concerts per als joves.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook