La galeria d'art Gothsland inaugura una exposició de caràcter museístic sobre la història d'Els Quatre Gats titulada Barcelona i Els Quatre Gats, un gir vers la modernitat. «Pretenem que la gent redescobreixi el mític local modernista que encara existeix al car-rer Montsió i que és el rovell de l'ou del modernisme català», explica Gabriel Pinós, comissari de la mostra. Entre les més de 100 obres exposades, destaca un petit quadre inèdit de Gaudí agonitzant dibuixat per Ricard Opisso. Totes les obres de la col·lecció estan a la venda amb preus que van de 300 a 500.000 euros i algunes ja estan venudes.

Pinós celebra que Gothsland utilitzi tot l'espai expositiu de la galeria, amb més de 200 m2, on es mostraran les més de 100 obres d'artistes com Ramon Casas, Joan Cardona, Pablo Gargallo, Xavier Gosé, Lluís Graner, Adrià Gual, Manolo Hugué, Joan i Josep Llimona, Eliseu Meifrèn, Ricard Opisso, Joaquín Sorolla, Pau Roig i Santiago Rusiñol, entre d'altres.

La mostra inclou més d'un centenar d'obres, entre les quals hi ha pintures, cartells, escultures, dibuixos i peces de mobiliari. Pinós recalca que presenten molta obra inèdita de la qual «s'ha descobert recentment l'existència». El comissari apunta que la més interessant és el dibuix Gaudí agonizando (1926) realitzat per Ricard Opisso, que és «el darrer retrat en vida de Gaudí», així com un dibuix inèdit a llapis sobre paper del polèmic Carles Casagemas, realitzat el 1899 també per Opisso.

Una altra obra inèdita que es pot veure a l'exposició és el retrat de Vicente Bosch i Grau, propietari de la fàbrica d'Anís del Mono fet per Ramon Casas el 1897. Tanmateix, s'exposa el dibuix original del primer cartell d' Els Quatre Gats, en el qual Ramon Casas il·lustra amb carbonet sobre paper el propietari, Pere Romeu, i que va ser publicat a la revista Pèl y Ploma del 1900 i també en el número 1 de la revista Arte Joven del 1901 impulsada per Pablo Picasso. També destaca l'oli sobre tela titulat Enric Clarasó al seu taller, realitzat per Santiago Rusiñol amb una vista interior del primer Cau Ferrat.

Pinós detalla que el 100% dels quadres provenen de col·leccions particulars i que són obres que «no es poden veure al circuit comercial ni als museus». Així mateix, l'entrada és gratuïta i totes les obres de la col·lecció estan a la venda amb preus que van de 300 a 500.000 euros.

D'altra banda, Pinós, que també és director de la galeria Gothsland i expert en Ramon Casas i Joan Cardona, presentarà pròximament el primer llibre dedicat exclusivament a Els Quatre Gats amb la col·laboració d'experts i historiadors com Vinyet Panyella, presidenta del CONCA; Juan Carlos Bejarano, doctor en Història de l'art; i Sebastià Sánchez Sauleda, doctor en Història de l'art.