El dia 28 de setembre passat obria portes la primera planta del convent de Sant Francesc de Berga, tancat des del 2014, amb la inauguració d'una de les exposicions de més envergadura que s'han fet en la història recent de Berga: El tacte de la llum, una mostra antològica de Joan Ferrer que retia homenatge al pintor i mestre berguedà. Quan tot just s'ha passat l'equador de la mostra, que es podrà visitar fins al 28 de desembre, ja s'han superat les expectatives d'afluència de públic que s'apuntaven per a tot el període: fins ara han estat més de 1.300 persones, que han esgotat tots els talonaris d'entrades impresos. A més, s'han fet nombroses visites per a grups i en família durant els caps de setmana i els centres educatius han respost a la proposta.

Llibre de referència

I dissabte, a les 7 de la tarda, en el marc de l'antològica dedicada a l'artista, es presentarà el llibre Joan Ferrer. El tacte de la llum. L'escriptor i director de la Fundació Vila Casas, Àlex Susanna, farà de mestre de cerimònies d'una presentació on també intervindran dos dels coautors del llibre: el pintor i catedràtic de la UB Xavier Franquesa i el comissari de la mostra, Bernat Puigdollers, a més de la coordinadora de la publicació, Dolors Ferrer, l'editor Jaume Huch i el mateix Joan Ferrer.

L'obra és un recull coral on s'exposa la mirada experta de Puigdollers, en les Notes per a una exposició i en un text per a cada àmbit de la mostra. En ells descriu el concepte expositiu i aprofundeix en els trets més destacats de l'artista. L'article de Jèssica Jacques, professora Titular d'Estètica i Teoria de les Arts de la UAB, Joan Fer-rer, onze mots per a mil converses, tracta de com la dualitat entre l'artista i l'home corrent s'entrellacen per crear els micromons ferrerians. Xavier Franquesa, en l'article Per caçar una llebre, aprofundeix en el quefer pictòric i el mestratge de Joan Ferrer. Completen la publicació la presentació de Dolors Ferrer, coordinadora del llibre, amb Oïdes i mirades. Els colors que texturen el tacte de la llum, i el pròleg de l'historiador i crític d'art Albert Mercadé, amb Reblar el paisatge. El llibre tanca amb una cronologia de l'artista.

Sense arribar a ser un catàleg raonat, s'hi recopilen un gran nombre d'obres des dels inicis pictòrics, els anys 60, fins a les obres de gran format més actuals. Les fotografies de les obres són de Josep Guzmán; les imatges que presenten els àmbits i acompa-nyen els textos són de Jordi Plana Pey, i l'article Per caçar una llebre és il·lustrat amb fotografies de Valentí Moré. La coordinació del volum ha anat a càrrec de Dolors Ferrer i Bernat Puigdollers.

Parli la llum!

El cap de setmana passast es va estrenar l'experiència immersiva Parli la llum!, un recorregut musical i amb escenografia lumínica per les sales del paisatge de l'exposició. La narració de l'actor Miquel Gelabert transporta el visitant a una dimensió en què les textures, les composicions i els colors dels quadres de Ferrer prenen vida pròpia.

La banda sonora, composta i realitzada per Joan Ernest Castells, ànima de Petit (The Eternity and the Mirror, Llenya Prima, The Blackbird daisy), té la veu de la periodista Marta Vives, que recita Joan Margarit, Perejaume, Ponç Pons i Laia Noguera, entre d'altres. L'obra exposada i la banda sonora s'emfasitzen amb un muntatge de llums dissenyat per Marga Vicens. Parli la llum! l'ha ideat i dirigit Maties Salom. Combina la tecnologia de discoteca silenciosa -el recor-regut es fa amb auriculars sense fil- amb el disseny de llums, i es pot visitar els divendres, dissab-tes i diumenges a 1/4 de 8 del vespre.