Notícies | Agenda

Una «Energia Anònima» per alimentar el Museu

La darrera producció del FABA es podrà visitar el cap de setmana
14-11-2019 22:06
1 vot
Actuació el maig passat d'Ainara al festival FABA | ARXIU/MARTA PICH

Actuació el maig passat d'Ainara al festival FABA | ARXIU/MARTA PICH

El Museu Comarcal de Manresa acollirà dissabte l'estrena de la instal·lació Energia Anònima, la darrera de les tres produccions del FABA, que es podrà visitar durant tot el cap de setmana a l'equipament. El muntatge és una creació de Martí Campabadal, Anna Muñoz i Joel Badia amb música de Toia, i la col·laboració de Sara Reig, Júlia Núñez i Felipe Lastra, que neix del FABA del 2018, quan Toia, integrat per Jordi Portabella i Lluís Coll (tots dos a Puput), van crear una peça musical sorollista de 18 minuts inspirada en els sons de la maquinària de l'Anònima i la música de l'època. La nova producció s'ha volgut potenciar amb una experiència en directe que inclogui una instal·lació lumínica, audiovisual i de volums.

Fàbrica de creació, FABA 2019
Els dies entre setmana que van anar del concert inaugural al gran dia del FABA (del 6 al 9 de maig) van servir per engegar l'Anònima com a fàbrica de creació per a la cultura transformadora, l'objectiu i reivindicació del col·lectiu manresà. Durant aquells dies, l'antiga fàbrica d'electricitat va acollir el procés de creació de tres produccions pròpies amb la intenció d'estrenar-les a partir de setembre. I així ha estat.

D'aquesta manera, en el marc el Festivalet de Circ de Manresa es va poder veure Fabulós, una combinació entre circ i arts gràfiques. I, durant la Fira Mediterrània es va presentar la sarsuela L'Home és Feble, una versió de la peça que va inaugurar el teatre El Buen Retiro, situat on després hi va haver l'Anònima.

El darrer projecte, Energia Anònima, vol ser una metàfora de la transformació de l'energia com a fil conductor d'un procés de canvi: d'aquella primera combustió del carbó al futur social i creatiu que el col·lectiu FABA espera de l'Anònima. Energia Anònima s'estrena al Museu Comarcal amb la col·laboració del mateix museu i de l'Ajuntament de Manresa per remarcar, expliquen els seus impulsors, la voluntat d'entendre l'antiga fàbrica com un espai de creació que alimenta els circuits d'exhibició de l'entorn cultural. L'exposició estarà oberta al públic durant el dissabte, de 10 del matí a 8 del vespre, i diumenge, de 10 del matí a 3 de la tarda.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook