L'actual Museu de la Tècnica de Manresa ocupa l'espai dels dipòsits que a mitjan segle XIX es van construir per abastir la ciutat d'aigua salubre: un exemple paradigmàtic de reutilització del patrimoni industrial. I és precisament d'això que tracta l'exposició que s'inaugura avui en el recinte: Espais recobrats. Els nous usos del patrimoni industrial, un projecte itinerant coproduït per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, i que arriba a la capital bagenca a través de l'Ajuntament i el Museu de la Tècnica fins al 15 de novembre.

L'arquitecte Ferran Pont i la fotògrafa Teresa Llordés són els autors d'una mostra que ensenya a l'espectador un grapat de casos reeixits de reutilització del patrimoni fabril que s'han dut a terme en les darreres dècades a Catalu-nya. Destacant les virtuts artístiques, històriques i paisatgístiques dels edificis que en el seu moment van tenir un ús industrial, Llordés i Pont presenten la conversió en escoles, museus, comerços i biblioteques, entre altres usos, d'espais com l'emblemàtica Masia Freixa de Terrassa.

L'exposició es fa ressò dels diversos tipus d'intervencions que s'han dut a terme, des de transformacions radicals fins a canvis minimalistes. A més, el visitant també podrà contemplar fotografies històriques que expliquen gràficament com eren els edificis originàriament. Els comissaris de la mostra van fer un treball de recerca en arxius que ara permet comparar els canvis produïts en les arquitectures que van protagonitzar l'auge industrial a Catalunya.

El projecte va començar el 2014 amb la publicació del llibre Espais recobrats, que va editar el Mnactec. L'exposició apropa tot aquest treball a la ciutadania amb una itinerància que ara arriba a Manresa, una ciutat amb un important llegat industrial.